eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Agrárpályázatok: a valós adatok alapján támogatott gazdákat nem érheti kár

Valóban indított egy eljárást a területalapú magyar mezőgazdasági pályázatokkal szemben az Európai Unió, de ha az uniónak is lesz igaza, a gazdákat nem érheti kár - mondta az InfoRádiónak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy ha a gazdák a felülvizsgálat közben nem tudják igazolni, hogy valós adatok alapján jutottak támogatáshoz, akkor vissza kell fizetniük a kapott pénzeket.

Csaknem 10 milliárd forintos büntetést szabott ki Magyarországra az Európai Unió a jogtalanul igényelt agrártámogatások miatt. A Fidesz országgyűlési képviselője, Font Sándor szerint egy, a napokban a falugazdászoknak kiküldött levél azt tanúsítja, ezt az összeget a kormány a gazdákkal akarja megfizettetni.

Az ellenzéki párt az ügy miatt kezdeményezte a Parlament mezőgazdasági bizottságának jövő heti összehívását.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak kifejtette: az Unió a 2004-2005-ös gyakorlatot, az akkori területi alapú támogatás igénylésének az alapjait vitatja. Szerinte abban ugyanis nem garantálható pontosan, hogy a jogosulatlan területek nem kaptak támogatást.

Szerintünk ez nincs így - tette hozzá. Ha az Unió igazát fogadják el, arra az esetre rendelkezésre áll egy korrekciós keret, amit levonnak tőlünk. Ez nagyjából 9 milliárd forint. De ennek semmi köze nincs a gazdákhoz - mutatott rá Gőgös Zoltán.

Ha a 9 milliárd forintot elosztjuk a 20 ezer termelővel, akkor az valóban nagyjából félmillió forint, ahogy Font Sándor állítja, de szó nincs arról, hogy nekik kellene kifizetni ezt az összeget. Ez a pénz nem a gazdák ügye, hanem a magyar rendszer ügye - ismételte meg az államtitkár.

Elmondta, a gazdáknál van egy szokásos felülvizsgálat, ami a két frissítés közti állapot kontrollja. A birtokokról szavai szerint 2000-ben és 2005-ben készült térkép.

Most viszont azt vizsgáljuk a termelők 10 százalékánál, hogy jogosan igényeltek-e vagy sem - fejtette ki Gőgös Zoltán. Ha valaki tévedett, akkor megpróbálhatja korrigálni, ha nem tudja, akkor visszafizettetjük vele a jogosulatlan terület után kapott támogatást - mondta

A Fidesz szerint a tárca hibázott azzal, hogy nem frissített a parcella-azonosító rendszert. Az államtitkár szerint viszont a parcellatérkép frissítéséhez semmi köze nincs annak, hogy valaki hibás adatokat közöl. A gazda dolga, hogy a térképén bejelölje az egy éven belül végbement változásokat.

A pályázatok elbírálásánál szúrópróbaszerűen ellenőrzünk - mondta az államtitkár.

Az államtitkár végül megjegyezte, "ez az össze-vissza beszéd" nem erősíti a tárgyalási pozícióinkat, "jó lenne, ha az ellenzék is segítene, és nem tenne állandóan keresztbe".

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×