eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

"Legyen jobb a gyermekeknek" - a nap legfontosabb hírei

"Legyen jobb a gyermekeknek" néven nemzeti stratégia értékelő bizottság létrehozásáról döntött a kormány. Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet ülése után azt mondta: a stratégia 2032-ig határoz meg feladatokat, célja a gyermekszegénység jelentős csökkentése és a gyermekek teljes integrációjának megteremtése. A kilenctagú testület, amelyik várhatóan szeptember 15-én kezdi meg működését, minden évben jelentést készít a kormánynak.

Egyszerűsödhet az alkalmi munkavállalás

Egyszerűsítené az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezők foglalkoztatását a kormány. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a törvénymódosító javaslatokat ősszel benyújtják az Országgyűlésnek; az új szabályozás - a tervek szerint - január elsején lép életbe. Székely Judit közölte: a cégek gyakran hiányos nyilvántartást vezetnek az érintettekről, illetve számos szabálytalanságot követnek el az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatban. Hangsúlyozta: ennek visszaszorításáért tervezik az adminisztráció egyszerűsítését - egyebek mellett - azzal, hogy a papíralapú nyilvántartás helyett bevezetnék az elektronikus bejelentési kötelezettséget.

Veres nem lát okot az alapkamat emelésére

Nem lát okot a jegybanki alapkamat további emelésére a pénzügyminiszter. Veres János a Reuters brit hírügynökségnek azzal összefüggésben beszélt erről, hogy az erősödő forint miatt egyeztetés kezdődött az inflációs célról a pénzügyi tárca és a jegybank között. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korábban szintén a Reutersnek azt mondta: az árstabilitás elérése mellett az is kérdés, a magyar gazdaság képes lesz-e alkalmazkodni a forint viszonylag gyors felértékelődéséhez.

Sokat kell várni a betegszállítókra

A vizsgált kórházak több mint felénél a páciensek maximum 10 százalékának kell 3 óránál többet várnia a betegszállítókra. Ezt állapította meg az Egészségbiztosítási Felügyelet legutóbbi ellenőrzése. A szervezet elnöke az Inforádióban elmondta: az intézmények negyedénél tapasztalták azt, hogy a betegek több mint 30 százaléka kényszerül 3 órát várni a szállításra, de van néhány olyan kórház is, ahol ez a jellemző. Kovácsy Zsombor hangsúlyozta: az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával, és megfelelő tervezéssel csökkenthető az átlagos várakozási idő, de nem mérsékelhető minimálisra, hiszen a cégeknek nem csak a gyorsaságra, hanem a hatékonyságra is tekintettel kell lenniük.

Beperelte a MOL az OMV-t

Egy bécsi bíróságon keresetet nyújtott be a MOL az OMV ellen az osztrák olajcég legutóbbi ausztriai sajtónyilatkozatai miatt. Ezekben az OMV azzal vádolta a MOL-t, hogy indiszkréten kezelte az Európai Bizottságnak a fúziós vizsgálat részeként kiadott ellenvetési nyilatkozatát. A Reuters brit hírügynökség a múlt héten közölt részleteket az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumából, amely szerint komolyan korlátozná a versenyt, és magasabb árakhoz vezetne, ha az OMV felvásárolná a MOL-t.

Péntekig eldől, ki indul Kolonics György helyett

Legkésőbb pénteken délután dönt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége arról, hogy ki utazik a kedden elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György helyett a pekingi játékokra. Ezt Baráth Etele, a szövetség elnöke mondta az InfoRádióban. A szakember korábban azt mondta: az eddigi tartalékok, a Ponte-Vedra-i Európa-bajnokságon ötödik Sáfrán-testvérpár, Mátyás és Mihály léphetnek a Kozmann György, Kolonics György duó helyére. Hozzátette: a tragédia után kérdés, hogy Kozmann György nem sokkal az olimpia előtt egy új párral belefog-e a felkészülésbe, ebben az esetben ugyanis pótválogatót rendezhetnek.

Megkezdődött a tusnádfürdői szabadegyetem

Romániában az unió adta lehetőségek mellett az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közötti párbeszéd fontosságáról is szó esett Tusnádfürdőn, a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem első napján. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy vélte: Erdélyben továbbra sincs megfelelő párbeszéd a két párt között. Németh Zsolt azt is közölte: a tervekkel ellentétben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mégsem vesz részt az idei találkozón. Emlékeztetett arra, hogy Markó Béla eredetileg itt egyeztetett volna ismét a két párt együttműködési lehetőségeiről Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével.

Horvátországban is nyitva vannak a boltok vasárnap

Horvátországban januártól csak a nyári turisztikai szezonban és decemberben tarthatnak nyitva vasárnaponként az üzletek. A jogszabály alapján június 1-je és október 1-je között, valamint az év utolsó hónapjában is csak 7 és 14 óra között nyithatnak ki vasárnap a boltok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×