eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Mikola-ügy: neheztelnek a Fidesz nehéz emberére

Orbán Viktor és a Fidesz elnöksége kedden megpróbál a végére járni, milyen zavart okozott a párt egészségügyi politikájának megítélésében, hogy a korábban egyértelműen privatizáció- és egyben HospInvest-ellenes irányvonal ellenére Mikola István egyre nyíltabban a cég oldalára áll. Az index.hu írása szerint egyre több Fidesz-vezető neheztel Mikolára.

Az index.hu írása szerint Orbán Viktor és a Fidesz elnöksége kedden megpróbál a végére járni, milyen zavart okozott a párt egészségügyi politikájának megítélésében, hogy a korábban egyértelműen privatizáció- és egyben HospInvest-ellenes irányvonal ellenére Mikola István egyre nyíltabban a cég oldalára áll. A pártban nem akarnak nagyon ujjat húzni a közismerten nehéz természetű Mikola Istvánnal, és elkerülnék a nyílt szakítást, de már egyre több Fidesz-vezető neheztel rá a legutóbbi húzásaiért.

A Népszabadság arról ír, hogy két év múlva már elektronikusan fizetik az útdíjat Magyarországon a fuvarozók, amennyiben a kormány zöld jelzést ad a közlekedési tárca legújabb terének. Az új díjfizető rendszerbe Magyarország 1063 kilométer hosszú autópálya-, és 5237 kilométernyi főúthálózata tartozna. Az elektronikus útdíj-rendszer kiépítésének immár sokadszorra futnak neki, eddig azonban a próbálkozások nem sok sikert hoztak.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nem tartózkodott Afganisztánban a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka, amikor újabb áldozatot követelt az egyik út menti pokolgép mentesítése a helyszínen szolgáló tűzszerészeinktől. A Honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint Simon Attila parancsnok a szabadságát tölti. A lap azonban úgy tudja: több panaszbejelentés is érkezett ellene, és többek között azért hívtak haza, hogy jelentést tegyen az afganisztáni magyar tábor helyzetéről. A hírek szerint Simon Attilát egy darabig nem is küldik vissza a műveleti terültre.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy mind több környezetvédő szervezet, sőt maguk a légitársaságok is lehetőséget adnak arra, hogy az utasok bizonyos felárral klímavédelmi projektekhez járuljanak hozzá. Az így finanszírozott erdőtelepítésekkel és a megújuló energiaforrások kiaknázásával próbálják ellentételezni az egyik legsúlyosabb szennyezőnek számító légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának legalább egy töredékét. Ugyanakkor egyes utasokat visszatart az adományozástól, hogy nem biztosak a pénzük hatékony elköltésében.

A Napi Gazdaság szerint a magyar lakosság pesszimista hangulatát nem indokolják az elmúlt 10 év jövedelmi folyamatai. A lap elemzése szerint ugyanis, míg a vizsgált időszakban a nettó átlagkereset a háromszorosára emelkedett, a fogyasztói árindex ettől elmaradóan, 2,44-szeresére nőtt. Ez idő alatt a benzin és a gáz árnövekedése sem rakott az inflációnál nagyobb terhet a lakosságra. A települések által kivetett szemétszállítási és csatornadíjak növekedése viszont érzékenyen érintette a fogyasztókat.

A portfolio.hu arról számol be, hogy véget érhetett a magyar magánnyugíjpénztárak kényszerű hazai államkötvény-eladási periódusa, és más tényezők is a piaci helyzet javulását jelzik, ezért közvetlen magyar államkötvény-vételeket javasol ügyfeleinek a JPMorgan befektetési bank londoni stratégája. Az elemző szerint "különösen jól teljesíthetnek" régiós viszonylatban a következő időszakban a magyar államkötvények egyrészt a magyar magánnyugdíjpénztárak, másrészt a külföldi befektetők megváltozó viselkedése miatt.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×