eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az Alkotmánybíróság dönt a parkolási perek megszüntetéséről

Az Alkotmánybíróságon vérezhet el az a jogszabályváltozás, amely kötelezővé tette az egy éven túl megindított parkolási perek megszüntetését.

Sorban fordulnak az Alkotmánybírósághoz a bírók, miután a polgári perrendtartásról szóló törvény, illetve néhány más jogszabály változása miatt a bíróságoknak el kell utasítaniuk az egy évnél régebbi parkolási díjtartozással összefüggő kereseteket.

A testület várhatóan már ősszel dönt a beadványokról. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom főtitkára, Murányi József megdöbbent ezen a gyorsaságon; mint az InfoRádióban elmondta: ők már nyolc éve hiába bombázzák beadványokkal az Alkotmánybíróságot.

Úgy vélik ugyanis, hogy a parkolási cégeknek nincs joguk díjakat beszedni - főleg úgy, hogy azok magáncégekhez folynak be -, hiszen az egy közigazgatási eljárás, amelyet csak hatósági személy végezhet el.

A Magyar Parkolási Szövetség ellenben azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy a testület semmisítse meg az egy éven túl megindított parkolási perek megszüntetésére kötelező jogszabályt. Ez a törvény jelentős károkat okoz az önkormányzatoknak is - mondta az InfoRádióban az 51 parkolócéget tömörítő szövetség titkára, Bubb László.

Mint ismeretes, június végén a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el, mert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egyik volt parkolóőre nyolc társával együtt azt állította: parkolási díj helyett fix összeget szedtek mintegy ezer autóstól, és ebből feletteseiknek is adtak.

Ezzel összefüggésben most két fővárosi politikus, a KDNP-s Bagdy Gábor és a fideszes Hutiray Gyula ismét önkormányzati vizsgálatot követel, valamint azt, hogy a parkolási társaság tulajdonosi jogai kerüljenek a gazdasági bizottsághoz. Demszky Gábor főpolgármester azonban nem tartja célravezetőnek, hogy a rendőrségi eljárással párhuzamosan önkormányzati vizsgálat is legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×