eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Sólyom nem adja fel: újrajelöli leszavazott kandidáltjait

Három és fél héttel a harmadik parlamenti fiaskó után a köztársasági elnök újra ombudsmanokat jelöl. Az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi posztjára - az MTI és az InfoRádió információi szerint - Sólyom László újra korábbi két jelöltjét: Péterfalvi Attilát és Fülöp Sándort kandidálja.

Elfogytak az államfő jelöltjei, így Sólyom László, az MTI és az InfoRádió értesülései alapján, korábban már megnevezett és a parlamentben a legtöbb voksot kapott szakembereket kandidál adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi posztjaira. Péterfalvi Attilát még tavaly decemberben, míg Fülöp Sándort idén februárban szavazta le a parlament. Az ombudsmanokat kétharmados többséggel kell megválasztani az Országgyűlésben.

A köztársasági elnök, elődeitől eltérően nem kéri ki előzetesen a pártok véleményét. Mint azt Jakab András alkotmányjogász, a liverpooli egyetem oktatója az InfoRádióban elmondta: az alkotmány biztosítja az államfő számára az önálló jelölés jogát.

A liverpooli egyetem oktatója szerint, ha az államfő leülne egyeztetni, akkor a pártok döntenék el, hogy kit jelöljön, a köztársasági elnök jogát csak formálisan gyakorolná, azaz a pártok elvonnának tőle egy hatáskört.

Tavaly decemberben a jövő nemzedékek ombudsmanjának Nagy Boldizsárt, adatvédelmi biztosnak újra Péterfalvi Attilát, majd februárban, Fülöp Sándort és Zombor Ferencet, áprilisban pedig Tóth Gábor Attilát és Bogdányiné Mészáros Ágnest jelölte az államfő. A harmadik fiaskó után Sólyom László már súlyosnak nevezte a helyzetet.

"Ha az Országgyűlés háromszor egymás után ok és indok nélkül nem választja meg az országgyűlési biztosokat, ez veszélyezteti az államszervezet működését. Háromszor fordult elő, hogy a parlamenti meghallgatások után a bizottságok nem hoztak fel érdemi kifogást a jelöltek ellen. Ez az eljárás veszélyezteti az államszervezet működését" - mondta az államfő.

Sólyom László a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáról sem kérdezte meg a pártokat. Jelöltjét, Baka Andrást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács leszavazta, azonban a táblabírók támogatták. Az LB elnökjelöltjéről, valamint az új ombudsman-jelöltekről május 26-án szavaz a parlament.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×