eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Puskás Öcsi és a beszolgáltatások - a Rákosi-rendszer képekben

Az 1948 és 1955 közötti időszakot öleli fel a Magyar Távirati Iroda Kor-képek című fotóalbum-sorozatának negyedik kötete. A hírügynökség fotóarchívumában található képek egy részét korábban nem publikálták.

A negyedik kötet időszaka 1948-től 1955-ig terjed, magába foglalva a kommunista párt totális hatalmának kiépítését, Nagy Imre reformkísérleteit, valamint a Rákosi-restaurációt. A korábbi albumokhoz hasonlóan a fotók itt is túlmutatnak az eseménytörténeten, az emberek mindennapi életének alakulását is ábrázolják.

A gyűjteményben láthatók dokumentumértékű képek a látványperekről, a házi agitációról, a rendőr felügyelte mélyszántásról vagy éppen az éléskamra-vizitről, bizonyítva, hogy az állandó fenyegetettség teljesen áthatotta a mindennapokat.

A kötet anyagát az MTI-én kívül három fotóarchívumból válogatták: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárából, valamint a Sportmúzeum és a Rendőrmúzeum gyűjteményéből.

Az albumban szereplő fotók jelentős része az MTI honlapján is megtekinthető. Az előszót, továbbá a korszak megértését segítő történészi bevezetőt Rainer M. János írta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×