eur:
388.43
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Fidesz szerint tovább szabotálják a népszavazást

Az Országos Választási Iroda vezetőjének jövő heti meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén a Fidesz.

Balsai István, a testület fideszes tagja indoklásként az InfoRádiónak azt mondta: az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezéseivel összefüggésben érkezett öt kifogást Rytkó Emília csak hétfőn juttatja el a Legfelsőbb Bíróságnak, pedig a kérelmeket a választási eljárásról szóló törvény alapján még a beérkezés napján haladéktalanul továbbítania kellett volna.

Balsai István szerint ez az eljárás felveti a hivatali hatalommal való visszaélés gyanúját.

A politikus úgy fogalmazott: az Országos Választási Iroda és annak vezetője, Rytkó Emília a népszavazás kiírásának halogatására irányuló folyamat egyik kulcsfigurája.

Az Országos Választási Iroda vezetője korábban arról számolt be: a szombati határidőig öt beadvány érkezett a Fidesz három népszavazási kezdeményezésével összefüggésben és a felülvizsgálati kérelmeket hétfőn juttatják el a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Legfelsőbb Bíróság egy, az aláírások hitelesítésére vonatkozó döntést megtámadó beadványt pénteken már elutasított.

Az Országos Választási Bizottság szerdai határozata alapján a Fidesz és a KDNP három népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. A Fidesz azt szeretné, ha a parlament még idén elrendelhetné a népszavazás kiírását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×