eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kollektív szabadságolás a kánikulában, feltételekkel

Elrendelhetnek a cégvezetők kollektív szabadságolást a kánikulára hivatkozva, de csak a munkavállalók beleegyezésével - mondta az InfoRádió kérdésére Iványi Judit munkajogász. A jogszabályok szerint a szabadságolásokat megkezdésük előtt 30 nappal kell jeleznie a munkáltatónak az alkalmazottak felé.

A Munka törvénykönyve nem határoz meg semmilyen külön szabályt, eljárást arra az estre, ha nagy meleg lenne, a munkáltató ilyenkor az általános szabályokat alkalmazhatja, ha szabadságra kívánja küldeni a dolgozóit - mondta el az InfoRádiónak Iványi Judit munkajogász.

Az ELTE oktatója hozzátette: a munkáltató nem a nagy melegre való tekintettel, hanem általában élhet azzal a jogával, hogy kiadja a szabadságot.

A munkavállalót a tárgyévben megillető szabadságot kettőnél több részletben csak az ő beleegyezésével adhatja ki a munkáltató - közölte Iványi Judit.

Vagyis, ha ebben az évben a munkavállaló már legalább két alkalommal vett ki, vagy a munkáltató adott ki szabadságot, akkor ezt egyoldalúan többször már nem teheti meg - magyarázta a munkajogász.

A szabadság kiadását 30 nappal előre jelezni kell a munkavállaló felé - fűzte hozzá az ELTE oktatója.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×