eur:
389.26
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Javuló fogyasztói bizalmi index: rosszabbra számítottunk?

A lakosság nagyobb része tartja kielégítőnek anyagi helyzetét, az emberek pozitívabban tekintenek a jövőbe - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet ez év júniusában végzett felméréséből.

Mind a 2006 decemberi, mind a legutóbbi,  márciusi felméréshez képest javult a lakossági bizalmi index - mondta az InfoRádiónak a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

Kozák Ákos hozzátette: a háztartások jövőbeli pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások javultak, és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság is magasabb lett az előző mérések adataihoz képest.

Rosszabbat vártunk


A valóság nagyon sokszor eltér attól, amit az emberek éreznek - közölte a GfK vezetője, aki szerint az a sokkoló, drámai elemeket potenciálisan magában hordó megszorító csomag nem érvényesült a várt mértékben, ezért az emberek úgy látják, hogy a helyzet jobb annál, mint amire számítottak.

Kozák Ákos elmondta: nőtt azoknak a száma, akik megtakarításaikból finanaszíroznák a nagyobb árucikkek megvásárlását.

Nem hiszünk a hitelekben, mégis felvesszük


A GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója hozzáfűzte: sokan vannak, aki úgy gondolják, hogy magasak a hitelkamatok, de kevesebben azok, akik úgy gondolják, hogy ezek tovább emelkednek majd.

A makroelemzések azt mutatják, hogy a csökkenő reálbéreket az emberek a hitelfelvételekkel kompenzálják, ebből finanszírozzák vásárlásaikat, ugyanakkor úgy tervezik, hogy nem folyamodnak kölcsönért a fogyasztás fenntartására - közölte Kozák Ákos.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×