eur:
385.28
usd:
354.77
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elkeseredett küzdelem a füstért és ellene

Ne vezessék be a teljes dohányzási tilalmat a magyar éttermekben, presszókban - ezt tartalmazza a Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslata, melyet eljuttatnak az egészségügyi miniszterhez is. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter néhány napja társadalmi vitát kezdeményezett a témával kapcsolatban. Az Országos Dohányfüst-mentes Egyesület csak a teljes tiltást tartja kielégítő szabályozásnak.

Jobban elkülönítené a füstös és a nemdohányzó étteremrészeket, légszűrőket szereltetne be és hatásosabban, már az üzletek bejáratánál tájékoztatná minderről a vendégeket az ipartestület. Mindezzel lényegében a jelenlegi szabályozást tartanák hatályban.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt mondja: a lakosság nehezedő anyagi helyzete miatt az utóbbi hónapokban harmadával esett vissza az ilyen üzletek forgalma és a teljes tiltás tönkretenné a az iparágat.

Azt mondta: a tiltás hatására még a fejlett országokban is visszaesett a forgalom. Ezt tapasztalták Írországban, de még New Yorkban is.

Szerinte egy olyan piacon, ahol túlkínálat van, a piaci feltételeknek kell az ilyen kérdéseket eldönteniük.

Szécsi László, az Országos Dohányfüst-mentes Egyesület alelnöke nem tartja elfogadhatónak ezt a szabályozást, mert mint mondta, máshol sem vált be. Szerinte a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy csak a teljes tiltással lehet célt érni.

Emlékeztetett arra, hogy Írországban egy évvel a tiltás után megkérdezték a lakosságot, melyik volt az elmúlt év legjobb törvénye, és az emberek 89 százaléka a vendéglőben való dohányzás megtiltására szavazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×