eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Deutsch: az OVB döntése jogi abszurditás

A Fidesz szerint jogi abszurditás, hogy Kálmán László nyelvész népszavazási kérdéseit hitelesítette az Országos Választási Bizottság - mondta Orbán Viktor kabinetfőnöke.

Kudarcot vallott az a próbálkozás, hogy az OVB a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseit elutasítsa, így mind a hat kérdésében lesz népszavazás - közölte Deutsch-Für Tamás. Hozzátette: Kálmán László nyelvész kérdéseinek elfogadása jogi abszurditás.

A politikus azt mondta, "a tegnapi napon kudarcot vallott Gyurcsány Ferenc és a kormány utolsó kísérlete arra vonatkozóan, hogy a Fidesz és a KDNP három népszavazási kérdését ellehetetlenítse. A nyelvész úr által benyújtott népszavazási kezdeményezés valójában nem azt a célt szolgálta, hogy ezekben a kérdésekben népszavazás legyen, hanem (...) azt, hogy ezek benyújtása által el tudja utasítani az OVB a Fidesz és a KDNP kérdéseit".

Úgy vélte, "a polgárok győztek a hatalommal szemben". Deutsch-Für Tamás szerint "a gyökeres változásnak, a fordulatnak az utolsó előtti alkotmányos lehetőségét az emberek a népszavazásban látják".

Deutsch-Für Tamás kijelentette, biztos, hogy a Fidesz semmilyen népszavazási kérdésben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

{{keretes_cim}}

Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?

"Biztos még nagyon sok professzor ül otthon és hirtelen felindulásból majd Alkotmánybírósági beadványokat fog kreálni az MSZP által készített szakmai anyagokra támaszkodva" - tette hozzá.

A politikus közölte: a Fidesz ősszel a parlamentben kezdeményezi az OVB elmúlt kilenc hónapos tevékenysége kapcsán a testület munkájának áttekintését.

"A most hivatalban lévő OVB (...) a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazási kérdések elbírálása kapcsán (....) olyan nyílt törvénysértő döntéseket hozott, amelyek világossá és egyértelművé teszik, hogy alkalmatlan bármely választás pártatlan és törvényes felügyeletére" - fogalmazott.

Az SZDSZ közölte: tudomásul veszi az Országos Választási Bizottság döntését, sőt részt vesz a referendumon, de veszélyben látja a népszavazás intézményét. Az MDF szerint az OVB racionális döntést hozott. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 14:34
×
×
×
×