eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Alkotmányjogász: a Fidesz kérdéseit már nem védte a szabály

Az ügyvitel szempontjából az Országos Választási Bizottságnak előbb kell elbírálnia egy időben korábban beadott kezdeményezést - véli InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Lövétei István azt mondta: ebből nem következik, hogy az OVB-nek a második kérelmet el kellene utasítania, különösen nem, ha ugyanazt kérdezik, csak más megfogalmazásban.

A népszavazásról szóló törvény szerint, ha egy hitelesített kérdést elfogadott az Országos Választási Bizottság, akkor az aláírásgyűjtésre meghatározott időtartam végéig az ugyanabban a témában beadott kérdéseket különösebb vizsgálat nélkül el kell utasítania a szervezetnek - mondta az InfoRádióban Lövétei István.

Az alkotmányjogász közölte: a határidő leteltével, ha a kérdés felvetői nem adtak be aláírásokat, vagy azok nem hitelesíthetők, ismét benyújthatóak az adott témával foglalkozó kérdések.

Ha azonban az összegyűjtött aláírások megfelelnek a követelményeknek, akkor megkezdődhet a népszavazás szervezése - fűzte hozzá az alkotmányjogász.

A tilalom csak a már hitelesített kérdésekre vonatkozik, tehát a határidő letelte után - július 9-én 16.00 órakor - a Fidesz ismét benyújtott kérdéseit már nem védte a szabály, ezért beadásuk után néhány perccel nyugodtan jelentkezhetett más is a választási irodánál ugyanilyen témájú kezdeményezésekkel - közölte Lövétei István.

Az ügyvitel során alapvető szabály, hogy a kérelmeket időrendben dolgozzák fel - tette hozzá az alkotmányjogász.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×