eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Keresztülhúzzák-e a Fidesz számítását?

Az InfoRádió által megkérdezett választási szakértő szerint elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott kérdések, valamint a magánszemélyek által hétfőn azonos témában, de ellentétes tartalommal benyújtott kérdések miként bocsáthatók népszavazásra.

A Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: a pártok a jogot politikai, taktikai eszközként alkalmazzák.

Tóth Zoltán hozzátette: a választási eljárási szabályok szerint egy adott témában csak addig nem adható be újabb népszavazási kezdeményezés, amíg egy korábban benyújtott kapcsán még folyik az aláírásgyűjtés. Amint azonban az aláíróívek leadásának határideje lejár, már benyújtható egy újabb kérdés.

Arra vonatkozóan azonban semmilyen szabályt nem tartalmaz a törvény, hogy beadható-e több kérdés ugyanabban a témában, de ellentétes tartalommal. Mindössze annyi van a törvényben: a kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy azokra egyértelműen lehessen válaszolni.

A választási szakértő szerint a jelenlegi vitát valószínűleg "az Alkotmánybíróság egy, a jogértelmezésen túlmutató döntése zárja majd le".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×