eur:
390.67
usd:
365.02
bux:
68285.88
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kóka: 2009-től lesz beszedhető az ingatlanadó - a nap legfontosabb hírei

A gazdasági miniszter szerint január elsején hatályba léphet az egységes ingatlanadóról szóló törvény, de a közteher kivetésére várhatóan csak 2009-től lesz lehetőség. Kóka János az Inforádióban elmondta: a szabályozás részleteit őszig dolgozzák ki, majd meg kell teremteni az értékbecsléshez és a regisztrációhoz szükséges technikai és egyéb feltételeket.

Az ingatlanadó várható mértékéről a szabad demokrata politikus azt mondta: még tárgyalnak a részletekről, de csak tizedszázalékokról lehet szó. Előzőleg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is azt mondta az InfoRádióban: legkorábban 2009-ben lehetne bevezetni az összevont ingatlanadót.

Törvénymódosítást szorgalmaz a Fidesz


Az állami vagyonról szóló törvény felülvizsgálatára és módosítására szólította fel a kormánypártokat a Fidesz. Az ellenzéki párt szóvivője emlékeztetett: a jogszabályt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, mert álláspontja szerint aggályos, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a mindenkori kormány felelősségi körébe tartozó hatásköröket kapna. Szijjártó Péter azt mondta: a törvény, ami a stratégiai vállalatok privatizációjáról szól, kiszolgáltatottá tenné az embereket.

Etikai kódex rendőröknek

Aláírták a rendőrségnél működő reprezentatív szakszervezetek a rendőri hivatás etikai kódexét. Az országos rendőrfőkapitány elmondta: a dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek be nem tartása esetén nem kell szankciókra számítani. Bencze József közölte: az etikai kódex a felelősség, a segítségnyújtás és a tisztesség kérdéséről szól.

Jogszerűtlen a gumilövedék használata

A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet szerint tavaly ősszel jogszerűtlenül használta a gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyvereket a rendőrség.

Pelle Andrea, a szervezet jogsegélyszolgálatának vezetője egy fegyverszakértői vizsgálatra hivatkozva elmondta: a rendőrség tavaly ősszel nem rendelkezett rendszerbevételi engedéllyel a gumilövedékes fegyverekhez, vagyis azok nem tartoztak a törvényes kényszerítő eszközök közé.

Bencze József országos rendőrfőkapitány válaszában azt közölte: a felvetésre feltehetően az a nem nyilvános jelentés ad választ, amely rendőrszakmai szempontból értékeli az október 23-án történteket.

Hátrányos megkülönböztetés

A fogyatékkal élőket, illetve a roma nőket éri a leggyakrabban diszkrimináció. Ezt tartalmazza a többi között az Egyenlő Bánásmód Hatóság éves jelentése, amelyet a szociális és munkaügyi miniszter ismertetett a kormányszóvivői tájékoztatón.

Lampeth Mónika elmondta: a bejelentések alapján a legtöbb hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatásban volt, ezt követi a szolgáltatások területe, majd az oktatás és a lakhatás.Azonos jogokat adnának a melegeknek

Törvénymódosítást kezdeményez az SZDSZ, hogy az azonos nemű párokat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint amelyeket jelenleg a házastársak élveznek. Az SZDSZ Ügyvivői Testületének közlése szerint a javaslat az azonos nemű párok számára is lehetővé tenné például az öröklés, a tartás jogát és az örökbefogadás lehetőségét.

Vita az utazási kedvezményekről


A Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint törvénysértést követ el a kormány, amikor csak a központi utazási kedvezmények egy részét téríti meg a Volán-társaságoknak. Az érdekképviselet úgy látja: ezzel a kabinet több milliárd forintos veszteséget okoz az utazási cégeknek és veszélyezteti a munkavállalók megélhetését.

Árat emelnek a baromfitenyésztők

Még az ősszel újabb, 6-8 százalékos áremelés várható a baromfiágazatban. Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke ezt azzal indokolta, hogy a betakarítás után várhatóan jelentősen emelkednek a takarmányárak. Közlése szerint a kalászos gabonák termésének ára eléri, vagy meghaladja a tonnánkénti 40 ezer forintot.

Zsanett-ügy: nem lesz újabb DNS-vizsgálat

Elutasította az újabb DNS-szakértő kirendelésére vonatkozó indítványt az ügyészség a Múzeum körúti nemi erőszak ügyében - erősítette meg az Index hírportál információját a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Morvai Attila elmondta: az a vizsgálat számít bevettnek a nemzetközi gyakorlatban, amelyet korábban már elvégeztek. Hozzátette: a 21 éves sértett jogi képviselője által javasolt, úgynevezett mitokondriális módszert csak kivételes esetekben alkalmazzák, de ez az eljárás nem ilyen jellegű.

A nő azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Az öt gyanúsított előzetes letartóztatását június 18-án szüntették meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét. Ezek mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×