eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bihari: Az OVB-nek hitelesítenie kell a Fidesz népszavazási kérdéseit

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint az Országos Választási Bizottságnak hitelesítenie kell a Fidesz és a KDNP három népszavazási kérdését a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a képzési hozzájárulásról.

Bihari Mihály a közszolgálati televízió, a Szólás szabadsága című műsorában azt mondta: az OVB csak új érv esetén utasíthatja el az Alkotmánybíróság előírását.

A testület elnöke hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság is ugyanazon eljárási szabályok alapján hozza meg a döntését, mint az OVB, a különbség csak annyi, hogy az Alkotmánybíróság döntése kötelező az OVB-re, míg az OVB döntése nem kötelező az Alkotmánybíróságra. Hozzátette: az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében az Alkotmánybíróság döntése mindenkire kötelező.

Az Alkotmánybíróság kedden ismertetett döntésével megsemmisítette a Fidesz és a KDNP által a 3 kérdés ügyében benyújtott aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadó OVB-határozatot.

A döntés indoklásában az is szerepel, hogy az OVB-nek hitelesítenie kell az íveket. Halmai Gábor, az Országos Választási Bizottság elnökhelyettese azt mondta: ez utóbbi kitétel egy alkotmányos intézmény önállóságának és függetlenségének kétségbe vonását jelenti.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×