eur:
387.03
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A Fidesz szerint hatvan-hetven kórház működése kerülhet veszélybe

A Gyurcsány-kormány "egészségügyi ámokfutása", a teljesítményvolumen-korlát csökkentése, illetőleg a forrás- és szakemberhiány miatt, mintegy 60-70 kórház kerülhet szeptemberre olyan helyzetbe, hogy nem tudja biztosítani akadálymentes működését - közölte Molnár Ágnes (Fidesz) vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának a tagja "az egészségügy 70 fekete napjaként" értékelte az április 1-je - vagyis a teljesítményvolumen-korlát további csökkentése - óta eltelt időszakot, hozzátéve, hogy az említett fekete napok nem is akkor, hanem 2006 júliusával kezdődtek, amikor egyik napról a másikra megváltoztatták a finanszírozás rendszerét.

A képviselő azt javasolta Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek, hogy ne Hollandiába menjen tapasztalatcserére, hanem a magyarországi kórházakban szembesüljön a betegekkel, valamint az egészségügyi intézmények vezetőinek, szakembereinek véleményével.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy ez idáig "süket fülekre talált" az egészségügyi tárca részéről az egészségügyi intézmények vezetőinek, professzorainak, valamint érdekképviseleti szervezeteinek felhívása.

Molnár Ágnes megítélése szerint a fekete napok csak folytatódni fognak, például a várólisták esetében, s hetekig, hónapokig, sőt egy évig is tarthat majd, amíg egy beteg sorra kerül az ellátásban, mindazonáltal, ha van pénze, esetleg elsőbbséget is kaphat.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szívesen fogadnák, ha megvalósulnának a finanszírozási rendszer megváltoztatására tett kormányzati célzások, de álláspontjuk szerint ezt felmérésnek kell megelőznie, főleg az adósságállomány területén, mivel olyan intézmények is súlyos adóssággal küzdenek, amelyek korábban el tudták kerülni ezt.

Ugyancsak kérdésre válaszolva úgy értékelte a mobilitási programot, hogy ez jól is hangozhat, de azt is figyelembe kell venni, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók éveken át végeztek megfeszített munkát nem kellő megbecsülésért, és most családjukkal együtt el kell költözniük az ország másik pontjára, vagy az országhatáron túl keresni megélhetést.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×