eur:
387.07
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Gyurcsány: Tartani kell a tempót - a nap legfontosabb hírei

A reformok töretlen folytatását ígérte a miniszterelnök az MSZP nagygyűlésén; a Fidesz alelnöke szerint az elmúlt egy év a kormány alkalmatlanságát bizonyította. Gulyás József ügyvivőt választották az SZDSZ Országos Tanácsának elnökévé. A Vatikában magánkihallgatáson fogadta George Bush amerikai elnököt XVI. Benedek pápa. A nap legfontosabb hírei.

Gyurcsány: Végig kell menni az úton

A kormány munkájának töretlen folytatását ígérte a miniszterelnök az MSZP Egyéves a kormány című politikai nagygyűlésén. Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök azt mondta: az elmúlt év arra tanította meg, hogy az úton végig kell menni, bár lehet, hogy több körültekintésre és bölcsességre lesz szükség, mint korábban.

A kormányfő a reformok eddigi eredményei között említette - egyebek mellett - a biztosítottak számának növekedését, a fekete gazdaság visszaszorítását, és a gyógyszerárak csökkenését.

A Fidesz-alelnök a kormány alkalmatlanságáról beszélt


A Fidesz alelnöke szerint az elmúlt egy év a kormány alkalmatlanságát bizonyította, ezért gazdasági és politikai fordulatra lenne szükség.

Varga Mihály az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kabinet kapkod, nincs végiggondolt, következetes koncepciója és világos programja. Az ellenzéki politikus szükségesnek nevezte, hogy az emberek népszavazáson mondhassák el véleményüket a kabinet elmúlt egy éves tevékenységéről.

Kóka: Folytatni kell az átalakítást

Az SZDSZ a jövőben is vállalja a kormányzati együttműködést az MSZP-vel, ha a legfontosabb koalíciós célokban megállapodás jön létre. Ezt a liberális párt elnöke mondta a szabad demokraták országos tanácsának budapesti ülése után.

Kóka János sikerként értékelte a stabilizációs program és a fejlesztéspolitika területén végrehajtott intézkedéseket. A politikus úgy fogalmazott: az átalakítást folytatni kell, mert ha most megtorpannak, akkor a reformokból megszorítások lesznek.

Az SZDSZ Országos Tanácsa előzőleg Gulyás József ügyvivőt választotta elnökévé.Beiktatták hivatalába az új egri érseket

Szentmisén iktatatták be hivatalába Ternyák Csaba egri érseket. Az eseményen külföldi és magyar egyházi méltóságok, világi elöljárók, valamint az egyházmegye papsága és hívei vettek részt, akik teljesen megtöltötték az egri bazilikát.

XVI. Benedek pápa kinevezési okmányát Ficzek László kanonok olvasta fel. Köszöntötte az új főpásztort Seregély István is, aki 20 évig állt a főegyházmegye élén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Erdő Péter bíboros üdvözölte az új egri érseket.

Ismét felújítják a 2-es metró egy szakaszát

Június 9-től augusztus 19-ig tart a 2-es metró felújítása. Az első négy hétben az Örs vezér tere és a Blaha Lujza tér, a második ütemben pedig az Örs vezér tere és a Deák tér között autóbuszok viszik az utasokat.

A felújítás alatt sűrűbben közlekedik a 1-es, a 4-es és a 6-os villamos, a Keresztúr busz, valamint a 9-es, a 85-ös, és a 98-as jelzésű autóbusz.

Markó Béla nem marad miniszterelnök-helyettes

A hónap végéig megválik miniszterelnök-helyettesi tisztségétől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Ezt a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén jelentette be az RMDSZ vezetője.

Markó Béla hangsúlyozta: teljes energiáját pártelnöki feladatainak kívánja szentelni a jövőben. A rendezvényen Kelemen Hunort választották ügyvezető elnökké, miután Takács Csaba leköszönt a tisztségről.

Előzőleg bírálta és viszalépésre szólította fel az RMDSZ vezetőségét a szervezet szabadelvű körének elnöke. Eckstein-Kovács Péter azt mondta: hiba volt arra buzdítani a romániai magyarságot, hogy május 19-én az államfő eltávolítására szavazzanak.

A pápa sikeresnek tartja a G8-csúcs határozatait

Sikernek tartja a heiligendammi G8-csúcson elfogadott határozatokat a katolikus egyházfő. XVI. Benedek azelőtt beszélt erről, hogy magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban az amerikai elnököt.

A pápa külön méltatta az Afrikának megszavazott segélyeket és az AIDS elleni küzdelemre szánt forrásokat. A fél órás audiencia végén részt vett Laura Bush, az elnök felesége is.

A Vatikán közleménye szerint a találkozón a közel-keleti válság tárgylásos rendezését sürgette a pápa. George Bush előzőleg tárgyalt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel is. Az amerikai elnök látogatása miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Rómában.

140 perc alatt Strasbourgból Párizsba

Franciaországban 2 óra 20 perc alatt érkezett meg Elzász tartomány fővárosába a Strasbourgot és Párizst összekötő gyorsvasút első járata.

Az új pályán óránként 320 kilométeres sebességre képes szerelvény a tervezett menetrend szerint 7 óra 36 perckor gurult ki a francia főváros keleti pályaudvaráról. Az első utasok között Francois Fillon francia kormányfő is ott volt.

A két város közötti eddigi utazási idő 1 óra 40 perccel csökkent. Az utazóközönség vasárnaptól veheti igénybe a TGV új vonalát.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×