eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Modell- vagy szerkezetváltás kell az egészségügyben?

Az új egészségbiztosítási rendszerben jobban kell ösztönözni az embereket a járulékfizetésre - mondta az Államreform Bizottság alelnöke, aki hozzátette: több egészségbiztosító között kell versenyhelyzetet teremteni. A Fidesz ezzel szemben csak a kiegészítő szolgáltatások területére engedné be a versengő biztosítókat - közölte az ellenzéki párt egészségpolitikusa, aki úgy véli: nem modellváltásra, hanem szerkezet-átalakításra van szükség, amelynek keretében egy erős nemzeti egészségbiztosítót kell létrehozni

A társadalombiztosítás megköveteli, hogy a jövedelemmel rendelkezők fizessenek, az államnak pedig világossá kell tennie: ha valaki nem fiet, nem kap szolgáltatást sem - mondta az InfoRádiónak az Államreform Bizottság alelnöke.

Draskovics Tibor hozzátette: az állam érdeke, hogy az emberek legálisan vállaljanak munkát.

A politikus szerint olyan rendszert kell kialakítani, amely a mai ráfordítással több és jobb egészségügyi szolgáltatást kényszerít ki.

A cél a minőségjavítás

Olyan üzleti biztosítóknak az ő tervezetükben nincs helye, amelyek működési elve az, hogy a biztosított a saját, egyéni kockázataival arányos díjat fizet, ezért pedig annyi szolgáltatást kap, amennyit megtérített - közölte az Államreform Bizottság alelnöke.

Ugyanakkor olyan biztosítóknak teret adnának, amelyeknek intézményes érdekeltségük fűződik ahhoz, hogy jobb minőségű szolgáltatást nyújtsonak - fűzte hozzá Draskovics Tibor.

A politikus úgy véli: a minőség javítása nem csupán pénzkérdés, ezért kell olyan szereplő, amelynek érdeke az, hogy az általa biztosítottak - akikért fejkvótát kapnak - megkapják a lehető legjobb és legtöbb szolgáltatást.

"Akkor lesz világos érdekeltség az egészségbiztosító oldalán, ha ő is versenyhelyzetbe kerül" - jelentette ki Draskovics Tibor, aki szerint nem feltétlenül szükséges, hogy az egymással versengő biztosítók magánkézben legyenek.Nincs szükség modellváltásra

"A frontvonal most, ebben az egybiztosítós, több-biztosítós vitában, álvitában nem a kormányoldal és az ellenzék között húzódik, hanem inkább a koalíciós partnerek között" - mondta az InfoRádiónak Mikola István.

A Fidesz egészségpolitikusa hozzátette: jelenleg nincs szó szakmai kérdésekről, csak a több mint ezermilliárdos pénzalap privatizációjáról.

Szerinte a kormányoldalra óriási vállalkozói nyomás nehezedik, amit nem tud a koalíció kezelni.

Mikola István közölte: a Fidesz nem modellváltást, hanem nemzeti intézménnyé fejlesztett egészségbiztosítást akar. Ezt a politikai befolyásoktól mentes rendszert kétharmados parlamenti törvényekkel szabályoznák.

Ahhoz viszont, hogy egy ilyen rendszert létre lehessen hozni, az egészségbiztosítás rendszerét fel kell tőkésíteni - fűzte hozzá a jobboldali politikus.

Mikola István közölte: az egészségügy és az oktatás konszolidációját napirendre kellene tűzni.

Szerző: Horn Andrea

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×