eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tízmilliók indulhatnak meg Európa felé

A kormánytól és a nagyvállalatoktól vár segítséget a környezetvédelmi rendellenességek leküzdésében, illetve megelőzésében Láng István akadémikus, aki szerint Persányi Miklós tevékenysége során nem lett a politika kiemelkedő része a környezetvédelem, ezért Fodor Gábortól nagyobb lendületet vár.

Készül a nemzeti éghajlatváltozási stratégia, a parlament pedig remélhetőleg még az idén döntést hoz arról, hogyan készüljön fel Magyarország a klímaváltozásra - mondta az InfoRádiónak Láng István akadémikus.

Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszterről szólva Láng István elmondta: az eredményei közé tartozik a klíma iránti érzékenység, emellett jó kapcsolatot tartott fenn a tudományos körökkel.

Az akadémikus hozzátette: Persányi Miklós azt nem tudta elérni, hogy a hazai politika kiemelt területe legyen a környezetvédelem, ezen a téren Láng István sokat vár az új minisztertől, Fodor Gábortól.

"Most kell cselekedni, alkalmazkodni, védekezni, megelőzni, a károsultakon segíteni, a helyreállításban is nyújtani olyan pénzügyi-technikai lehetőségeket, ami kihúzza őket abból a nehéz helyzetből, amibe most belekerültek saját hibájukon kívül" - közölte a szakértő.

Borús kilátások

A klímaváltozás hatására a Föld átlaghőmérséklete legalább 2 Celsius-fokkal növekedik majd, ez pedig átalakítja az egyes régiók jelenlegi állapotát - mondta Láng István.

Tízmilliók indulhatnak meg Európa felé, meghosszabbodik az üdülési szezon, és jobb minőségű vörösbort is lehet majd előállítani, mert több lesz a napsütés és a meleg, de egészében véve társadalmi-gazdasági károk érik majd az országot - vázolta fel a jövőbeli lehetőségeket az akadémikus.

Láng István hozzáfűzte: Magyarországnak feladatai közé tartozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló a nemzetközi kötelezettségeket betartása, emellett a vállalatok, önkormányzatok szintjén a helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a lakosság felvilágosítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×