eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Tragikus adatok a magyar diákokról

A magyarországi diákok közel harmada nem érti az elolvasott szöveget - ismertette a Figyelőnet az országos kompetenciamérés adatait. A matematikai képességeik még ennél is rosszabbak - mondta el az InfoRádiónak Balázsi Ildikó, a Sulinova Kht. Értékelési Központjának vezetője.

A diákok 20-30 százaléka nem érti az elolvasott szöveget, ők a kétszer 45 perces teszten feldolgozott nyolc szöveghez feladott kérdésekre gyakorlatilag nem tudtak válaszolni - mondta Balázsi Ildikó.

A matematikai képességeik még ennél is rosszabbak, különösen a 10. évfolyamosnál fiatalabbak körében. Az ő számukra ugyanis különösen szokatlan ez a fajta képességfelmérés.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar diákok egyharmadának a tudása nem elegendő a továbbtanuláshoz, illetve ahhoz, hogy elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

Ráadásul javulás sem mutatkozik, tette hozzá a szakértő, aki emlékeztett arra, hogy a 2000-ben, illetve 2003-ban elvégzett, a tanulói teljesítményt nemzetközileg értékelő úgynevezett PISA-teszt szerint a magyar diákok a szövegértelmezést illetően az alsó egyharmadban végeztek.

A legújabb PISA-tesztet 2006-ban végezték, ennek eredményeit azonban még nem ismerjük - tette hozzá Balázsi Ildikó, a Sulinova Kht. Értékesítési Központjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×