eur:
385.3
usd:
354.4
bux:
68332.86
2024. május 21. kedd Konstantin

Megvan a bankkártya-csalások ellenszere?

Nagy-Britanniában piacra dobták az első előre feltöltött Mastercard bankkártyát. A konstrukció lényege, hogy hagyományos kiskereskedelmi egységekben bárki vehet magának ilyen kártyát, mellyel később mindenféle azonosítás nélkül fizethet, annak egyenlegéig.

A Népszabadság arról számol be, hogy a hivatalos statisztikák szerint több tízezer gyermeket ér évente családon belül erőszak, és több mint 130 ezer mai felnőtt volt még gyerekként szexuális zaklatás áldozata. Több mint egymillióan lehetnek, akiket kiskorukban súlyosan bántalmaztak. Herczog Mária szociológus szerint ma a családon belüli erőszak legdurvább formáira is csak nehézkesen reagál a társadalom: sem az indulataikat fékezni képtelen szülők, sem a bántalmazást elszenvedő gyerekek nem kapnak segítséget. A felmérések szerint a pedagógusok az esetek háromnegyedében nem tesznek semmit, ha a családon belüli erőszak a tudomásukra jut.

A Magyar Nemzet írja, hogy miközben folyamatosan nő az adóhivatali inkasszók száma, és a beszedési megbízások összértéke százmilliárdokat ér el, sokak szerint igencsak aggályos az eljárások alapját képező szabályozás. Az inkasszók során sérül a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog - vélekedett nemrég az állampolgári jogok biztosának hivatala, ahol a jogszabályok módosítását is kezdeményezték, egyelőre sikertelenül. Az adóhatóság ugyanakkor ezzel a módszerrel nemcsak adókat hajt be, hanem más szervek megkeresésére is végez inkasszókat.

Az Index megtudta, hogy a másodosztályban szereplő Kaiserslautern középpályása, Hajnal Tamás egyre kapósabb a német piacon. A futballistáért február elején jelentkezett be a Hannover, és a tekintélyes német sportlap, a Kicker értesülései szerint az Aachen is szeretné leigazolni az irányító posztján bevethető játékost. Az újság úgy tudja, hogy négyszázezer eurót, vagyis közel százmillió forintot is adna érte a klub.

A Pénzcentrum.hu szerint lehet, hogy megvan a bankkártya-csalások ellenszere. Nagy-Britanniában ugyanis piacra dobták az első pre-paid, azaz előre feltöltött Mastercard bankkártyát, melytől szakértők a visszaélések jelentős mérséklődésére számítanak. A konstrukció lényege, hogy hagyományos kiskereskedelmi egységekben bárki vehet magának ilyen kártyát, mellyel később mindenféle azonosítás nélkül fizethet, annak egyenlegéig. A Prime Card nevű plasztik szándékosan nem kapcsolódik semmilyen más banki szolgáltatáshoz, így az ügyfél folyószámlájához sem, ha tehát valaki eltulajdonítja a kártyát, csak az előre feltöltött egyenlegből megmaradt pénzt kaparinthatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×