eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Török Gábor: Gyurcsány terve megvalósul, Orbáné nem

A Vision Consulting igazgatója szerint Kóka János SZDSZ elnökként Molnár Lajos lemondása után mutathatja meg, hogy egy független párt vezetője. Török Gábor politológus a két nagy párt vezetőjének törekvéseiről azt mondta: az elmúlt időszak történései alapján Gyurcsány Ferenc elképzelései beigazolódtak, Orbán Viktoréi azonban nem.

Sokan gondolják, hogy Kóka Jánossal Gyurcsány Ferenc elfoglalta az SZDSZ-t, a politikai elemző szerint azonban ez egyáltalán nem biztos. Mint fogalmazott, Kóka János ebben az értelemben egy sötét ló. Nem lehet tudni, hogy pártelnökként nem használja-e fel az egészségügyi miniszter távozását arra, hogy eloszlassa ezeket a sztereotípiákat.

Török Gábor hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben benne van a konfliktusok lehetősége. Kóka János mindezt felhasználhatja arra, hogy megmutassa: ő egy független párt vezetője, és akár Gyurcsány Ferenccel is szembeszáll, ha a reformokról, az egészségügyi átalakításról van szó.

Török Gábor hozzátette: az SZDSZ-ről sokan gondolják, hogy egy kekeckedő párt, amely mindig konfliktusokat generál a koalíciós partnerrel, különösen a választások előtt, végül azonban meghátrál. Ezekben az ügyekben pedig a párt egyre kevésbé volt komolyan vehető, hiszen mindig lehetett tudni, hogy végül beadják a derekukat.

A Kuncze Gábor nevével fémjelzett pártvezetésről ugyanis lehetett tudni, hogy fontos számukra a koalíció. Török Gábor szerint azt természetesen kevesen gondolják, hogy az SZDSZ Kóka János vezetése alatt lépne ki a koalícióból, azt azonban nem lehet tudni, hogy nem alkalmaz-e egy másik stratégiát az új elnök.

Egészen más ugyanis az MSZP tárgyalási pozíciója, ha biztos lehet abban, hogy a tárgyalópartner végül beadja a derekát, mint ha ezt nem lehet tudni. A politikai elemző hozzátette: ilyen értelemben az egészségügyi miniszter távozásával kialakult szituáció lakmuszpapírnak tekinthető.Kormány és ellenzék harca

A Vision Consulting igazgatója szerint az elmúlt időszak történései alapján Gyurcsány Ferenc elképzelései beigazolódtak, Orbán Viktoré azonban nem. Török Gábor szerint a Fidesz elnökének tervei elhibázott alapokon állnak.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc terve azon alapult, hogy a változtatások nehézségeket okoznak, a megszorításokkal a kormány veszít a népszerűségéből, de a kabinet mégis túléli ezt a szituációt. Török Gábor hozzátette: ez a terv látszik megvalósulni, szemben Orbán Viktoréval.

A Fidesz elnöke arra számított, hogy a kormány olyan helyzetbe hozza magát, amelyet ki lehet használni. Orbán Viktor azt remélte, hogy olyan politikai klíma alakul ki, amelybe a kormányfő belebukik.

Orván Viktor előrehozott választásokra, vagy legalábbis új miniszterelnök jelölésére számított, a kormány azonban túl van a nehezén - mondta a politikai elemző, aki szerint a Fidesz elnökének terve elhibázott volt. Az ellenzéki pártelnök rosszul mérte fel a magyar lakosság politikához való viszonyát.

"Túltámadták a kormányfőt
"

Egyszázalékos reálbércsökkenés, amelyet bár sokan tragédiaként élnek meg, még nem vezet éhséglázadáshoz. Nem lesznek tömegtüntetések, az emberek nem fognak a gazdasági elégedetlenség miatt az utcára menni.

A szocialista szavazók ugyan elbizonytalanodnak - mondta Török Gábor -, a radikálisok pedig ezt is felhasználják elégedetlenségük kifejezésére, de mindez nem elég ahhoz, hogy elsöpörje a kormányt.

Az elemző szerint a Fidesz stratégiája abban is hibás volt, hogy túltámadta a kormányfőt, ezzel pedig ellehetetlenítette, hogy a döntő pillanatban a szocialista képviselők elbizonytalanodjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×