eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Így jöttek, így mentek: pénzügyminiszter mint fogyó eszköz

A Portfolió.hu szerint Katona Tamás pénzügyi államtitkári menesztése ismét felerősíti a pénzügyminiszter sorsára vonatkozó találgatásokat. A statisztika szerint ez nem lenne meglepő, a rendszerváltás óta ugyanis a pénzügyminiszterek személye változott a leggyakrabban.

Antall-kormány: Rabár, Kupa, Szabó Iván

A rendszerváltás után nem sokat kellett várni az első minisztercserére a pénzügyi tárcánál: az azóta elhunyt Rabár Ferenc mindössze 1990. december 20-ig töltötte be a posztot.

Utóda Kupa Mihály lett, aki valamivel több mint két évet töltött a bársonyszékben.

Kupa Mihály 1993. február 11-i távozása után az azóta elhunyt Szabó Iván lett a pénzügyminiszter, aki Antall József halála után a Boross-kormányban is megőrizte posztját.

Horn-kormány: Békesi, Bokros, Medgyessy

Horn Gyula kormányában Békesi László nem húzott ki egy évet, a politikus 1995. február 28-án adta át a helyét Bokros Lajosnak.

Az ő neve is sokkal inkább intézkedéseinek hordereje, semmint hivatali idejének hossza miatt maradt meg a köztudatban, hiszen majdnem pontosan egy év múlva lemondott, 1996. február 29-ig maradt hivatalban.

Medgyessy Péter számára nyugalmasabb időszak adatott meg: ő a bársonyszékben maradt a ciklus végéig.

Orbán-kormány: Járai, Varga

Pénzügyminiszteri szempontból az Orbán-kormány volt a legnyugodtabb időszak: a kabinet megalakulásától 2000 év végéig Járai Zsigmond vezette a tárcát, és ekkor sem a vele szembeni elégedetlenség miatt távozott, hanem mert kinevezték a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Utóda, Varga Mihály a kormány megbízatásának végéig helyén maradt, költségvetést a korábban elfogadott kétéves büdzsének köszönhetően nem kellett készítenie.

Medgyessy-kormány: László Csaba, Draskovics

A Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere László Csaba volt. Kinevezése után 16 hónappal később már lehetséges leváltásáról találgattak, a Pénzügyminisztériumból ugyanis sorra szivárogtak ki a közvéleményt irritáló tervezetek.

Először a tárca szóvivőjét menesztették, majd - bár még decemberben is cáfolták - 2004. január 7-án a minisztert is, a tervezettnél nagyobb költségvetési hiány miatt.

Gyurcsány-kormány: Draskovics, Veres

A február 16-án hivatalba lépett új miniszter, Draskovics Tibor "túlélte" a Medgyessy-kormány bukását, de nem érte meg az első Gyurcsány-kormány hivatali idejének végét.

2005. április 12-én ugyan a miniszterelnök még azt mondta, hogy nincs napirenden Draskovics Tibor menesztése, hat nappal később azonban bejelentette a minisztercserét. A csere oka: az utód, Veres János nagyobb támogatottságot élvez az MSZP frakciójában.

Nincs napirenden a kormány átalakítása

A hivatali idejét 2005. április 25-én kezdő Veres János esetleges menesztésével összefüggésben Gyurcsány Ferenc többször is azt mondta: nincs napirenden a kormány átalakítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×