eur:
394.44
usd:
364.04
bux:
73649.92
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A köztársasági elnök aláírta a pénzügyi törvényeket

Sólyom László köztársasági elnök aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényeket.

A jogszabályok tartalmazzák a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról, valamint járadékról szóló törvényeket - közölte az államfő sajtóirodája.

A törvényekkel kapcsolatban több szervezet és magánszemély fordult az államfőhöz, kérve, hogy küldje meg a jogszabályokat az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra juttassa vissza az Országgyűlésnek.

A köztársasági elnök az Alkotmány értelmében csak akkor küldhet meg az Alkotmánybíróságnak egy kihirdetésre váró törvényt, ha - az Alkotmánybíróság gyakorlatára is tekintettel - meggyőződött a törvény alkotmányellenességéről - olvasható a közleményben.

A szövegből kiderül: az államfő azért nem küldte vissza megfontolásra a törvényeket az Országgyűlésnek, "mert tekintettel volt a költségvetés helyzetére, valamint a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésére".

"Ahhoz, hogy az adóemelésekkel járó áldozatnak értelme legyen, a köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy a költségvetés hiányának csökkentése mellett az Országgyűlés olyan intézkedéseket hozzon, amelyek pontos menetrendet és határidőket követnek, és biztosítják Magyarország hosszú távú és fenntartható fejlődését" - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés június 10-én fogadta el az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényjavaslatot.

Eszerint négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek.

A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.

Ezen a napon fogadták el a házipénztár adóról szóló törvényjavaslatot is, eszerint az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra - 300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát - vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.

Elfogadták az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is, ez tartalmazza többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését.

MSZP: "aki nem veszíti el az egyensúlyát"

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a köztársasági elnök felelősen döntött, mikor aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényeket.

Lendvai Ildikó az InfoRádióban azt mondta: csak az haladhat felelősen, aki nem veszíti el lépten-nyomon az egyensúlyát.

"Gyurcsány Ferenc átverte Magyarországot"

A Fidesz szerint a Sólyom László köztársasági elnök által aláírt pénzügyi tárgyú törvények elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra, és nem teremtik meg a költségvetés egyensúlyát.

A párt szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését, és azt nem is kommentálja.

Szijjártó Péter azt azonban kijelentette, hogy a jogszabályok ellenétesek a szocialisták és Gyurcsány Ferenc választási ígéreteivel. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc átverte Magyarországot a választási kampányban.

Az MDF egyetlen módosítást sem támogat

Az MDF szerint az igazi baj a megszorító-csomaggal összefüggő törvényekkel, hogy semmiféle hatástanulmány nem előzte meg az elfogadásukat.

Herényi Károly frakcióvezető az InfoRádióban azt mondta: pártja a hátralévő jogszabálymódosító javaslatok egyikét sem fogja támogatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×