eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Emelkedik az autók adója

Ha a parlament elfogadja, 2007. január elsejétől nem súly-, hanem teljesítményadót kell fizetni a személyautók után. Az autók felénél többet kell majd fizetni, mint most.

Januártól nem az autó tömege, hanem a kilowattban kifejezett teljesítménye lehet a gépjárműadó alapja. A Pénzügyminisztérium Illetékek és Adók Főosztályának vezetője szerint ez csak az autók felénél jelent drágulást.

Egy kétéves Porsche tulajdonosa ugyanis eddig nagyjából 10 ezer forint adót fizetett autója után, pont annyit, mint egy 17 éves Lada Samara gazdája. A porschés most rosszul jár, adója ugyanis csaknem hatszorosára nő.

Húsz százaléknál jelentős drágulás

Kónya László elmondta: a kocsik között különbséget tesznek a koruk alapján, így az adó jobban igazodik az autó értékéhez. Egy háromévesnél fiatalabb autó után kilowattonként 300 forintot kell majd fizetni, egy 3-7 évesért 260-at.

A 8-11 éves autók után 200, a 12-16 évesek után 160, míg a 16 évesnél idősebb kocsik után 120 forint lesz az adó mértéke kilowattonként.

A főosztályvezető szerint az adó az autók 30 százalékánál kis mértékű, míg 20 százalékuknál jelentős drágulást hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×