eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ész nélkül bontják a régi pesti házakat

Tüntetést tartott kedden az Óvás Egyesület, hogy felhívja a figyelmet arra: az elmúlt egy hónapban is több régi budapesti épületet bontottak le, és a kerületi önkormányzatok nem veszik figyelembe a régi pesti zsidónegyedre vonatkozó területi védelmet.

Marinov Péter, az Óvás Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: azt igyekeztek hangsúlyozni, hogy nem csak egyes kiemelt épületekről és utcákról van szó, hanem egész Budapestről.

Az elmúlt egy hónapban megint sorozatban történtek olyan bontások, amelyek szerintük rossz irányba viszik a városképet - tette hozzá.

A régi pesti zsidónegyed, a nagy- és kiskörút közötti rész különösen veszélyeztetett; a VIII. kerületben a Szentkirályi utca 4. klasszicista épületét, az első pesti szegénygyermek-kórházat az elmúlt egy hónapban veszítettük el - hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Marinov Péter hozzáfűzte: a legújabb problémás terv a Millenáris kerékpárpálya 110 éves épületének lebontása; a Herminamező harmincas-negyvenes évek modern épületeinek helyébe pedig kisebb lakóparkokat tervez a helyi önkormányzat.

Persze jelen pillanatban a Király és Kertész utcai áldatlan állapotok a leginkább kézzelfoghatóak - ismerte el az Óvás elnöke.

Önkormányzati nemtörődömség

A civil szervezet vezetője közölte: nem szorgalmaznák minden egyes épület levédését, elvileg elég lenne a területi védelem, de ezt a kerületi önkormányzatok úgy kezelik, mintha rájuk nem vonatkozna.

A Király utca 40. alatt lévő Hild-ház ügye sem megoldott, a bontás leállítása óta nem történt semmi az állapotmegőrzés érdekében, így továbbra sem tudni, mi lesz az épület további sorsa - fűzte hozzá Marinov Péter.

A Hild-ház ügyében a VI. kerületi önkormányzat fellebbezett a hatóságként eljáró VII. kerületi önkormányzat döntése ellen, melyben visszavonták a bontási engedélyt. Az ügy a Közigazgatási Hivatal előtt van, ezért áll az épület félig lebontva áll azóta is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×