eur:
396.77
usd:
359.28
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A XII. kerület belejött az engedély nélküli szoborállításba

Újabb emlékművet állított fel a Fővárosi Közgyűlés engedélye nélkül a XII. kerület. Az Igazak fala elnevezésű holocaust-emlékműből ugyan még csak a fal áll, amelyhez önmagában nem is kellett a főváros jóváhagyása, a XII. kerület azonban nem tájékoztatta az illetékeseket arról, hogy a fal mellé szobrokat is tervez, amellyel már engedély-köteles közterületi műalkotásnak minősül az Igazak fala.

A XII. kerületi önkormányzat "voltaképp ugyanazt a játékot játszotta, mint a Turul-emlékmű esetében" - fogalmazott Körmendi Ferenc, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke az InfoRádióban.

A kerület nem tájékoztatta a bizottságot arról, hogy szobrok is szerepelnek az emlékmű tervében. Pedig így, a szobrokkal együtt már közterületi műalkotásnak minősül az Igazak fala, amelynek felállítására nem csak a főváros kulturális bizottságának, de emlékműről lévén szó, a Fővárosi Közgyűlésnek az engedélye is kell.

A közgyűlés kulturális bizottsága most arra vár, hogy a XII. kerület benyújtsa az Igazak fala engedélyeztetési kérelmét - mondta Körmendi Ferenc.

A szakmai zsűri már látott két szobrot

A köztéri műalkotások felállítása előtt törvény által előírt szakmai zsűrizésre már benyújtott a fal alkotója két szobrot az illetékes Budapest Galériához.

A képzőművészekből, művészettörténészekből és építészekből álló szakmai testület nem fogadta el a szobrokat, és a kifogások alapján átdolgozott, új tervet kértek az alkotótól - mondta az InfoRádiónak a galéria igazgatója.

Zsigmond Attila szerint a fal esetében is lettek volna kifogásai a testületnek, és javaslatuk is lett volna arra, hogy miként lehetne szebbé tenni, ám arról nem kérték ki véleményüket, hiszen azt a kerület a saját építési engedélyével állította fel.

Hozzátette: így utólag már nem látják értelmét annak, hogy kifogásokat emeljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×