eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Diszkriminál a családi pótlék rendszere

Diszkriminálja a törvény az élettársi kapcsolatban négy vagy annál több gyermeket nevelőket, ugyanis nem tekinti őket nagycsaládosnak, így több kedvezménytől elesnek - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A szociális tárca honlapja szerint két gyermekét egyedül nevelő szülő 26 ezer forint családi pótlékot kap, négy gyermeket nevelő házastársak pedig 56 ezer forintot. Tehát aki élettársi kapcsolatban nevel például négy gyermeket, havi négyezer forinttól esik el. Nem járnak nekik a nagycsaládosokat alanyi jogon megillető utazási kedvezmények sem.

Az állampolgári jogok biztosának általános helyettese szerint a családtámogatások rendszerét szabályozó jogszabály módosítására van szükség. A jogszabály ugyanis egyedülálló szülőknek tekinti azokat, akik élettársi kapcsolatban nevelnek nem közös gyermekeket - mondta el az InfoRádióban Takács Albert.

A legtöbb támogatás ráadásul a családi pótlék rendszerére épül, így ezek a gyermekek ingyenes tankönyvet sem kapnak az iskolában.

Az állampolgári jogok biztosának általános helyettese szerint fél mondatot kellene beiktatni a vonatkozó törvénybe ahhoz, hogy ezeket a családokat ne érje hátrány.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta, az egyesületbe élettársi kapcsolatban élők is beléphetnek, így egy-két kedvezményt megkapnak ok is.

Katona Sándor közölte: tagjai számára főleg vásárlási kedvezményt harcolt ki az egyesület, amelyet megkapnak azok is, akik nem házasságban nevelnek három vagy több gyermeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×