eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bekeményít a kormány

Megkezdődött az ötletelés a várható gazdasági megszorító intézkedések kapcsán. Többek között emelkedő áfáról és eváról, minisztériumi leépítésekről lehet hallani. A kormány 350 milliárd forintot spórolna.

A Népszabadság értesülései szerint emelkedő áfa és eva, öt százalékkal megkurtított minisztériumi kiadások, befagyasztott béremelési keret, csökkentett gyógyszerár-támogatás - ezek a most forgó ötletek egy költségvetési megszorító csomaghoz. A kormányzat ugyanis 300-350 milliárdos lefaragásra készül: ennyi kell a hiányterv megtartásához.

A Magyar Nemzet arról ad hírt, hogy rekordösszeggel, csaknem 122 milliárd forinttal emelkedett a múlt hónapban a háztartások hitelállománya. A Magyar Nemzeti Bank kimutatásából az is kiderül, hogy a kölcsönök túlnyomó részét továbbra is devizában veszi fel a lakosság.

A Világgazdaság összefoglalójából kiderül, hogy öregszik a magyar társadalom. 2021-ben a lakosság átlagéletkora 43 év lesz, holott öt évvel ezelőtt még csak 39 esztendő volt. A magyarországi vállalkozások vezetői egyetlen generációról sem állítják, hogy tökéletes munkaerő lenne: a pályakezdőket tapasztalatlannak tartják, a középkorúakat drágának, az idősebbeket pedig kevéssé innovatívnak.

A Napi Gazdaság átnézte a parlamentbe jutott képviselők vagyonnyilatkozatait. Kiderült, hogy a honatyák közel 40 százalékát - vállalkozásaik révén - zsebbe vágóan érintik a gazdasági szervezetekre vonatkozó jogszabályváltozások. A legtöbben közülük az MSZP padsorait koptatják, viszont az MDF-ben alig találni vállalkozót.

Az Index tudatja, hogy hamarosan regionális nanotechnológiai kutatóközponttá válhat az eddig inkább panelpoliszként ismert Miskolc. A városban közel kétmilliárd forintból új nanotechnológiai kutatólaboratórium jön létre. A nanovilágban a méter egymilliárdod részének megfelelő méretek a jellemzőek, és a nanotechnológia ebbe a tartományba zsugoríthatja a számítógépeket, illetve segítheti a gyógyszerek irányított célba juttatását.

A Portfolio.hu szerint soha nem látott aktivitás várható az európai kiskereskedelmi ingatlanpiacon. A következő két évben mintegy 15 millió négyzetméternyi üzletterület fognak átadni. Lengyelország és Oroszország a legélénkebb piacok közé tartozik, míg Magyarországon kevés bevásárlóközpontot és üzletet építenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×