eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kiből lehet magyar James Bond?

Bárki jelentkezhet Magyarországon titkosügynöknek, a Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldalán nyilvánosak a jelentkezési és felvételi követelmények. Az NBH rendszeresen részt vesz az egyetemi állásbörzéken is.

A brit titkosszolgálat 97 éves fennállása óta először keres hirdetés útján kémeket. A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) viszont évek óta végez nyilvános toborzást.

Az NBH rendszeresen részt vesz egyetemi állásbörzéken, ahol az érdeklődők személyesen is kapcsolatba kerülhetnek a titkosszolgálat munkatársaival; emellett az interneten is megtalálhatóak a jelentkezési feltételek.

Változatos feltételek

Ahhoz, hogy valaki a hivatalos állományba jelentkezzen, magyar állampolgárnak kell lennie, legalább középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, egészségi, pszichikai-fizikai szempontból alkalmasnak kell lennie a szolgálatra, valamint vállalnia kell a nemzetbiztonsági követelményekkel kapcsolatos ellenőrzéseket.

Emellett feltétel, hogy a jelentkezőnek rendezett legyen a családi-, illetve magánélete, és vállaljon titoktartási kötelezettséget.

A tiszti beosztáshoz mindezek mellett felsőfokú végzettség, egy középfokú nyelvvizsga, és jogosítvány is szükséges.

Hosszú felvételi

Ahhoz, hogy valaki magyar "James Bond" lehessen, hosszadalmas felvételi eljáráson kell átesnie. Az írásbeli előszűrés során a jelentkezők az általános műveltségük és tájékozottságuk felmérésére szolgáló kérdőívet töltenek ki.

Ezt követően öt globális társadalmi problémát felvető kérdéskörből kell választani egy témát, és arról egy kétoldalas esszét írni. Az írásbeli előszűrésen megfelelt tisztjelöltek egy négyszemközti beszélgetésen vesznek részt.

Ezt egy pszichológiai vizsgálat követi. Ha a jelentkező ezen is megfelel, akkor teljeskörű orvosi vizsgálaton is részt kell vennie.

Ha végül a nemzetbiztonsági szűrésen is átmegy a jelentkező, akkor lehet a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×