eur:
394.28
usd:
370.51
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Majtényi: hazugságra épül a pártfinanszírozás

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke szerint a nagy pártok a törvényben megengedett összeg tízszeresét költötték el a kampány során. Majtényi László hozzátette: a törvény is hazug, hiszen 386 millió forintból nem lehet sikeres kampányt finanszírozni.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke az InfoRádióban azt mondta: ha a törvény által engedélyezett 386 millió forintot tízzel megszorozzuk, valószínűleg még mindig jóval kisebb összeget kapunk annál, mint amennyit a pártok valójában költenek.

Majtényi László hozzátette: a kampányköltségeknek csak egy része ellenőrizhető, intézetük folyamatosan számolta a listaáras kampányköltéseket, becslésüket erre alapozzák.

Az intézet elnöke szerint a törvény által engedélyezett összegből nem is lehet egy országgyűlési kampányt végigcsinálni, vagyis hazugságra épül a rendszer.

"Ez azt a jelzést közvetíti, hogy a politikai osztálynak nem kell betartania a törvényeket, akkor viszont nem tudom, milyen alapon keresik például az adócsalókat" - hangsúlyozta Majtényi László.

Korrupciós nyomás

A közpolitikai intézet vezetője kiemelte a pártfinanszírozási rendszerben jelen lévő nagyon nagy korrupciós nyomást.

Vajon miért adnak a cégek pártoknak nagy összegeket, mi a pártok zsarolási potenciája, mik ennek a következményei? - sorolta a kérdéseket a szakember.

Majtényi László egy kiutat lát a jelenlegi helyzetből: "nagy levegőt kell venni, és módosítani a törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×