INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Politikai elemzők: földharc és előremenekülés

Infostart / InfoRádió
Török Gábor politológus szerint a pártok az elmúlt két hétben teljesítették a feladatukat, mindent megtettek azért, hogy mozgósítsák a szavazóikat. Giró-Szász András politológus szerint a jobboldali szavazókban néhány napig zavart okozhatott Orbán Viktor lemondása a miniszterelnök-jelöltségről.

Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban elmondta: az első forduló utáni néhány napban a Fidesz és az MDF közötti tárgyalások álltak az érdeklődés középpontjában, utána azonban "klasszikus földharc" zajlott a választók mozgósításáért.

A politológus szerint az elmúlt két hétben a pártok nem alkalmaztak új eszközöket.

Kérdésre válaszolva Török Gábor azt mondta: szoros eredmény nem jelentene feltétlenül problémát a kormányzás szempontjából, mert az előző ciklus bebizonyította, hogy szűk többséggel is lehet stabilan kormányozni.

Előremenekülnek a pártok

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója is úgy vélekedett, hogy a második forduló eredményét jelentősen befolyásolja a részvételi arány; ezen belül az, hogy az első fordulós szavazók közül mennyien mennek el voksolni, illetve melyik oldal tud új szavazókat bevonni.

A politológus azt mondta: csak az első pár napban okozott zavart a jobboldali szavazókban Orbán Viktor lemondása a miniszterelnök-jelöltségéről.

Arra, hogy a politikai pártok kölcsönösen egymást vádolják választási csalással, illetve ennek előkészületével, a politológus úgy reagált: míg 2002-ben csak a választások után kerültek elő hasonló vádak, most a pártok előremenekülnek.

Az mindenesetre kérdéses, milyen viszonyban áll a szabályokkal, illetve a jó erkölccsel, hogy például egy városon belül is át lehet jelentkezni egy másik szavazókörbe - tette hozzá Giró-Szász András.A címlapról ajánljuk