eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

Politikai elemzők: földharc és előremenekülés

Török Gábor politológus szerint a pártok az elmúlt két hétben teljesítették a feladatukat, mindent megtettek azért, hogy mozgósítsák a szavazóikat. Giró-Szász András politológus szerint a jobboldali szavazókban néhány napig zavart okozhatott Orbán Viktor lemondása a miniszterelnök-jelöltségről.

Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban elmondta: az első forduló utáni néhány napban a Fidesz és az MDF közötti tárgyalások álltak az érdeklődés középpontjában, utána azonban "klasszikus földharc" zajlott a választók mozgósításáért.

A politológus szerint az elmúlt két hétben a pártok nem alkalmaztak új eszközöket.

Kérdésre válaszolva Török Gábor azt mondta: szoros eredmény nem jelentene feltétlenül problémát a kormányzás szempontjából, mert az előző ciklus bebizonyította, hogy szűk többséggel is lehet stabilan kormányozni.

Előremenekülnek a pártok

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója is úgy vélekedett, hogy a második forduló eredményét jelentősen befolyásolja a részvételi arány; ezen belül az, hogy az első fordulós szavazók közül mennyien mennek el voksolni, illetve melyik oldal tud új szavazókat bevonni.

A politológus azt mondta: csak az első pár napban okozott zavart a jobboldali szavazókban Orbán Viktor lemondása a miniszterelnök-jelöltségéről.

Arra, hogy a politikai pártok kölcsönösen egymást vádolják választási csalással, illetve ennek előkészületével, a politológus úgy reagált: míg 2002-ben csak a választások után kerültek elő hasonló vádak, most a pártok előremenekülnek.

Az mindenesetre kérdéses, milyen viszonyban áll a szabályokkal, illetve a jó erkölccsel, hogy például egy városon belül is át lehet jelentkezni egy másik szavazókörbe - tette hozzá Giró-Szász András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×