eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Főiskolai trükk: 150 ezer forint félévente, "önkéntesen"

Nyilatkozatban ismertetné el a Budapesti Gazdasági Főiskola az idegen nyelvű, de tandíjmentes képzésben tanuló hallgatókkal, hogy kötelező befizetni a félévenkénti 150 ezer forintos többletszolgáltatási díjat.

"Tudomásul veszem és elfogadom, hogy a képzés keretében nyújtott többletszolgáltatásért idegen nyelvi képzési hozzájárulási díj fizetésére vagyok kötelezett a tanulmányok teljes időtartamára vonatkozóan" - ez az egyik opció azon az InfoRádió birtokába került nyilatkozaton, amellyel a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolai Karán idegen nyelvű képzésben, de tandíjmentesen tanuló hallgatók nyilatkozhatnak jövőjükről.

Ha ezt a pontot választják, a megszokott keretek között folytathatják tanulmányaikat.

Ha a másikat, amellyel nem vállalják a további fizetést, akkor átkerülnek a magyar nyelvű képzésbe, ez esetben viszont nem azt a diplomát kapják, amire a beiratkozáskor számítani lehetett.

Az intézmény vezetése ez idáig nem reagált az InfoRádió megkeresésére, így egyelőre nem tudni, hogy az intézménynek mi volt ezzel a célja.

A biztos szerint jogtalan

Korábban az oktatási jogok biztosa megállapította: négy intézményben jogszerűtlenül szedtek pénzt tandíjmentes hallgatóktól.

Aáry-Tamás Lajos az InfoRádiónak elmondta: mostanáig - a Budapesti Gazdasági Főiskola kivételével - minden intézmény átalakította képzési rendszerét az észrevételeinek megfelelően.

A BGF kereskedelmi és vendéglátóipari főiskolai kara azonban továbbra is 150 ezer forintot kér többletszolgáltatási díj címén minden idegen nyelvű képzésben részt vevő hallgatótól, hiába jelentkeztek tandíjmentes képzésre - mondta Aáry-Tamás Lajos.

Az ombudsman kijelentette: az új felsőoktatási törvény egyértelművé teszi azt, hogy a BGF-en folytatott gyakorlat jogszerűtlen.

Felháborodás

Az InfoRádió értesülései szerint a kiosztott dokumentum nagy felháborodást váltott ki az érintett hallgatókban. A diákok többsége állítólag aláírta a nyilatkozatot, de a diploma kézhezvétele után jogi útra tereli az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×