eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Merényletveszély: az MSZP és a Fidesz sem hátrál

Péntekre hívta össze a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága ülését Kövér László, a testület fideszes elnöke. Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden jelentette be, hogy az elmúlt napokban a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy egy külföldi bűnözői csoport a magyarországi politikai helyzet destabilizálásának szándékával robbantásokat kíván elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken.

Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke az InfoRádióban közölte: a testület fideszes elnöke, Kövér László péntekre hívta össze a bizottság ülését.

"Időben kell elvágni a gyújtózsinórt" - fogalmazott Tóth Károly. A pénteki időpontról szólva elmondta: a szolgálatok a bizottsági üléstől függetlenül végzik a munkájukat. A bizottsági ülésnek az a jelentősége, hogy a parlament értesüljön a szolgálatok munkájáról.

Név szerint ismerik a bűnözőket

Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban azt mondta, hogy név szerint ismerik azokat a bűnözőket, akik robbantásokat készülnek elkövetni az április 1-jei és 2-ai budapesti nagygyűléseken.

A nemzetbiztonsági szolgálatok által megbízhatónak minősített, hitelesnek tűnő, ellenőrzött információkról van szó - közölte Gyurcsány Ferenc.

Fokozott ellenőrzés

A miniszterelnök elmondta, hogy a fenyegetés miatt több rendőr lesz a nagygyűlések helyszínén, és fokozzák az ellenőrzést a határokon is.

A nemzetbiztonsági szolgálatok információi szerint a három bűnözőből egy ma is Magyarországon van - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc az ügyről tájékoztatta Sólyom László államfőt, valamint felhívta a pártelnököket.

Arra kérte a pártok vezetőit, hogy tájékoztassák rendezvényeikről, elsősorban a résztvevők várt létszámáról a rendőrséget.

Szlovákia figyelmeztette Budapestet

Az esetleges robbantásokra a szlovák titkosszolgálat figyelmeztette Budapestet.

Juhász Ferenc, a nemzetbiztonsági kabinetet vezetője azt mondta, hogy a testületet formális ülést nem tart.

A szolgálatok minden szükséges intézkedést megtesznek, és biztosítani fogják az ország nyugalmát - fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A Népszabadság beszámolója szerint a szlovák titkosszolgálat elképzelhetőnek tartja, hogy a választási kampány finisében robbantásokat hajtanak végre Magyarországon bűnözők.

A lap úgy tudja: a szlovák titkosszolgálat dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körökből szerzett információkat, amelyek szerint az esetleges magyarországi akciók célja a közélet szétzilálása és a hatalom tekintélyének aláásása.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár semmilyen formában nem kívánta kommentálni a hírt.

Az MSZP megtartja nagygyűlését

A szocialista párt megtartja április 1-jei nagygyűlését az Andrássy úton - közölte Nyakó István, a szervezet szóvivője.

A szóvivő elmondta: az MSZP rendezőket, közreműködőket biztosít, a biztonság szavatolása ugyanakkor a rendőrség feladata.

Fidesz: nem engedünk a zsarolásnak!

A Fidesz is megtartja az április 2-ra tervezett nagygyűlését. Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint ugyanis "az egész rendszerváltoztatás értelme az volt, hogy Magyarországon szabad világot és szabad életet teremtsünk, egy félelemmentes Magyarországot. Ragaszkodunk a szabadsághoz, ezért nem engedünk semmilyen zsarolásnak. Vidáman, jókedvűen, derűsen, de azért óvatosan tartjuk meg a rendezvényt".

SZDSZ: az ügy ne legyen kampánytéma!

Az SZDSZ felkéri a pártokat, hogy az esetleges robbantások ügyét ne tegyék kampánytémává - közölte a párt szóvivője az InfoRádióban.

Horn Gábor hozzátette: felkérik a kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az április 1-jei és 2-ai nagygyűlés biztonsága érdekében.

MDF: mondják le a hétvégi nagygyűléseket

Az MDF elnökhelyettese az InfoRádióban azt mondta, hogy a miniszterelnök által bejelentett terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett tömegrendezvényeket.

Hock Zoltán közölte: az MDF szerint nem lehet kockáztatni a tömegek épségét és biztonságát, és az 1998-as robbantások miatt is komolyan kell venni az effajta fenyegetéseket.

{{keretes_cim}}

Az országos rendőr-főkapitány szerint a rendőrség felkészült a rendezvények biztosítására és garantálja az ott megjelenők biztonságát.

Bene László hozzátette: a biztonsági feladatokat úgy hajtják majd végre, hogy demokratikus jogaik gyakorlásában senkit ne akadályozzanak.

A rendőrfőkapitány közölte: szerdára eligazításra Budapestre hívták a megyei rendőr-főkapitányokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×