INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Európában példa nélküli a nagygyűlések elleni merénylet

Infostart / InfoRádió
Robbantásokkal nem rendíthető meg a magyar belpolitikai rendszer, lényegében csak félelemkeltésre lenne alkalmas egy választási nagygyűlésen esetlegesen elkövetett robbantás - véli Georg Spötle. Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint azonban Európában még soha nem volt példa hasonló merényletre.

Lényegében csak félelemkeltésre lenne alkalmas egy ilyen robbantás, mert egy stabil országnak, mint amilyen Magyarország is, a politikai, belső rendjét nem tudnák megingatni ilyen merényletekkel - hangsúlyozta Georg Spötle, hozzátéve, hogy még akkor sem változna az országban semmi, ha több tucat halálos áldozatot követelne egy ilyen cselekmény.

A szakértő szerint a választások eredményét sem befolyásolná egy vagy több esetleges robbantás.

Bár Európában több robbantásos merénylet is volt, arra eddig még nem volt példa a kontinensen, hogy utcai nagygyűlésen robbantsanak - mutatott rá Georg Spötle.

Oda kell figyelni az autókra, szemetesekre

A biztonságpolitikai szakember szerint a fenyegetések fényében arra oda kell figyelni a biztosítást végző hatóságoknak, hogy ne lehessen sehova elrejteni bombát a nagygyűlések környékén. Potenciális rejtekhely lehet egy autó, egy szeméttároló, vagy egy trafóház - ezekre tehát kiemelten oda kell figyelni.

Georg Spötle az öngyilkos merényletet szinte kizártnak tartja, hiszen az eddig nyilvánosságra került információk alapján egy bűnözői csoportról van szó, nem vallási fanatikusokról.

A szakértő úgy véli: a fenyegetések nem fogják eltántorítani a pártokat. Ha nem tartanák meg a nagygyűléseket, akkor ugyanis azzal fejet hajtanának a terrorizmusnak, és ha ez egyszer megtörténik, akkor az ország már mindig megzsarolható lenne.


A címlapról ajánljuk