eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Európában példa nélküli a nagygyűlések elleni merénylet

Robbantásokkal nem rendíthető meg a magyar belpolitikai rendszer, lényegében csak félelemkeltésre lenne alkalmas egy választási nagygyűlésen esetlegesen elkövetett robbantás - véli Georg Spötle. Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint azonban Európában még soha nem volt példa hasonló merényletre.

Lényegében csak félelemkeltésre lenne alkalmas egy ilyen robbantás, mert egy stabil országnak, mint amilyen Magyarország is, a politikai, belső rendjét nem tudnák megingatni ilyen merényletekkel - hangsúlyozta Georg Spötle, hozzátéve, hogy még akkor sem változna az országban semmi, ha több tucat halálos áldozatot követelne egy ilyen cselekmény.

A szakértő szerint a választások eredményét sem befolyásolná egy vagy több esetleges robbantás.

Bár Európában több robbantásos merénylet is volt, arra eddig még nem volt példa a kontinensen, hogy utcai nagygyűlésen robbantsanak - mutatott rá Georg Spötle.

Oda kell figyelni az autókra, szemetesekre

A biztonságpolitikai szakember szerint a fenyegetések fényében arra oda kell figyelni a biztosítást végző hatóságoknak, hogy ne lehessen sehova elrejteni bombát a nagygyűlések környékén. Potenciális rejtekhely lehet egy autó, egy szeméttároló, vagy egy trafóház - ezekre tehát kiemelten oda kell figyelni.

Georg Spötle az öngyilkos merényletet szinte kizártnak tartja, hiszen az eddig nyilvánosságra került információk alapján egy bűnözői csoportról van szó, nem vallási fanatikusokról.

A szakértő úgy véli: a fenyegetések nem fogják eltántorítani a pártokat. Ha nem tartanák meg a nagygyűléseket, akkor ugyanis azzal fejet hajtanának a terrorizmusnak, és ha ez egyszer megtörténik, akkor az ország már mindig megzsarolható lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×