INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Életveszélyessé vált az egyetem

Infostart / InfoRádió
A tartógerendákon megjelent repedések miatt le kellett zárni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy éve átadott marosvásárhelyi épületének az auláját.

Egy évvel az átadása után, statikai gondok merültek fel a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem marosvásárhelyi épületében. Az egyetem vezetése arra kényszerült, hogy lezárja az impozáns épület auláját, mert annak tartógerendáin vékony repedések jelentek meg.

Hollanda Dénes dékán az Új Magyar Szó napilapnak elmondta, egy mikrorepedést már az épület átadásakor felfedeztek az egyik tartógerendán, március közepén pedig újabb repedés jelent meg.

Az egyetem vezetője hozzátette: pánikra nincsen ok, de elrendelte az aula lezárását, mert több mint ezer diák biztonságáért felel, és nem lehet tudni, hogy egy esetleges földrengés milyen következményekkel járna.

A dékán a lapnak elmondta, az épület megszilárdításának a költségeit annak kell állnia, aki a hibáért felelős. A felelősséget pedig szakértői vizsgálat alapján állapítják meg.

Az épület építője kijelentette, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a tartószerkezethez előre gyártott gerendák nincsenek megfelelően megvasalva. A kivitelező ezért a tervezőt hibáztatja. Mint elmondta, Romániában szigorúbb előírásokhoz kell igazodniuk az építőknek, mint Magyarországon, ebből adódhat a probléma.

A tervezést egy magyarországi és egy romániai cég közösen végezte. A szakemberek jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehet megszilárdítani az épületet. Addig is azonban alátámasztják a megrepedt betongerendát. A marosvásárhelyi Campus felépítését a magyar állam finanszírozta.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk