eur:
393.1
usd:
367
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem beszél, hanem lő

Símaszkban, fekete ruhában, távcsöves puskával a kezükben; így tűntek fel a mesterlövészek Budapest háztetőin Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor. Az InfoRádió annak járt utána, hogy kik ők, és milyen szabályok alapján végzik munkájukat. A rendészeti-biztonsági szolgálat mesterlövő parancsnoka, Leányvári János nyilatkozott.

- Ön is mesterlövészként dolgozik, illetve ön a mesterlövészek parancsnoka. Ölt már embert?

- Hála a jó istennek, erre eddig nem került sor.

- De fel van rá készülve?

- Természetesen. A kiképzésünknek ez is része, de nem az elsődleges feladat a Terrorelhárító Szolgálatnál. Nekünk helyzeteket kell megoldanunk, erre készülünk, és ha a helyzet megoldásának az az egyetlen lehetséges módja, hogy kioltsuk valakinek az életét, akkor, sajnos, meg kell tennünk.

- Miért nevezik Önöket mesterlövészeknek? Hogyan lesz valakiből mesterlövész?

- Ritkán kerül a munkánk a figyelem középpontjába, egy-egy nagyobb esemény alkalmával esetleg. Természetesen úgy kell végeznünk a munkánkat, hogy az nehezen legyen felfedhető, illetve a legkevésbé se legyen látványos. Hogy mitől lesz mesterlövész az ember? Nagyon sok összetevője van. Az első az, hogy legyen hivatástudata, legyen elkötelezett, és persze meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak.

- Mit kell tudnia pontosan? Jól lőni?

- Igen, ez alapfeltétel, hogy jól tudjon lőni. Annak az embernek, aki szeretne mesterlövész lenni, meglehetősen szigorú pszichológiai követelményeknek kell megfelelnie. Nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak kell lennie, el kell fogadnia, hogy egy nagyon szigorú hierarchiában dolgozik. Természetesen tűrnie kell a monotóniát, a környezeti hatásokat, a szélsőséges időjárási viszonyokat.

- A mesterlövészek akár ötszáz méteres távolságba is pontos lövést tudnak leadni. Fegyverük több mint nyolc kilogramm, a lövedékkel pedig akár egy vékonyabb falat is át tudnak lőni. Mennyit gyakorolnak?

- A mesterlövészek hetente kétszer, a mesterlövész fegyverükkel vesznek részt lövészet gyakorlaton. Vannak kisebb kaliberű fegyvereink is, ezekkel is gyakoroljuk az elsütést, a megfelelő testhelyzet felvételét és a pontos lövést. Ez azt jelenti, hogy nagyon kis találati felületet jelölünk ki, az embereink egy kardnak a pengéjére, vagy egy késnek a pengéjére adnak le lövéseket, így gyakorolnak. A fegyvereinket nem vadászatra fejlesztették ki, hanem pontos, precíz lövések leadására, így ezek nehéz, robosztus puskák.


Mesterlövészek a Putyin-látogatás idején (fotó: MTI)
- Mit tud ez a fegyver? Át lehet vele lőni a falat?

- Egy vékony falon át lehet lőni, de vastagabb falban megakad a lövedék. Nyolc kilogrammos a fegyver, a tartozékokkal, a tokkal együtt 13-14 kiló; 500 méteres távolságig pontos lövéseket lehet leadni vele.

- Milyen gyakran vetik be önöket?

- Nemcsak mesterlövészként alkalmazzák az embereinket, hanem megfigyelőként is. Nagyon sok olyan feladat van, amikor távolról kell információt gyűjteni bizonyos tevékenységről, vagy távolról kell megfigyelni bizonyos csoportokat, embereket. Erre vannak felkészülve a mesterlövészek. Mint egy "szem", úgy viselkednek, tájékoztatják, és megfelelő információval látják el az irányítóparancsnokot.

- Bevetéskor ki adhat tűzparancsot?

- A mesterlövész nem egyedül dolgozik. A műveletirányító parancsnok látja át az egész akciót, hozzá futnak be azok az információk, amelyek alapján kiadhatja a mesterlövészeknek a tűzparancsot. Õ mondja meg ki, mikor használhatja a fegyverét. A mesterlövész abban az esetben használhatja önállóan a fegyverét, ha valakinek az életét közvetlen veszély fenyegeti. A mesterlövészek egyébként nem egyedül dolgoznak, kettesével, hármasával foglalnak el egy tűzfészket.

- Veszély esetén azonnal meg kell semmisíteniük a célszemélyt, fejre és mellkasra kell lőniük?

- Ha lehetséges, akkor el kell kerülni az élet kioltását. Ha egy feladatot meg lehet úgy oldani, hogy vállon lövünk valakit, akkor úgy igyekszünk megoldani, ha elegendőnek látszik kilőni a fegyvert a kezéből, vagy megállítani egy autót, akkor ezt tesszük. Ha más megoldás nincs, csak akkor adunk le az élet kioltására alkalmas lövést.

- Ha valaki fegyvert használ egy akció során, akkor indul belső vizsgálat, ellenőrzik, hogy minden szabályosan történt-e?

- Természetesen. Minden fegyverhasználatot parancsnoki vizsgálat követ, a parancsnok feladata eldönteni, hogy jogszerű, szabályszerű volt-e a fegyverhasználat, vagy sem.

- Dolgoznak önök között nők?

- A mesterlövészek között nincsen nő. Hogy miért, miért nem, sokáig lehetne taglalni.

- De lehetne?

- A személyes véleményem az, hogy nem lenne szerencsés.

- Ritkán beszélnek a munkájukról, miért?

- A Terrorelhárító Szolgálat egy olyan csoport, amelyiknek az a feladat, hogy megakadályozza terrorcselekmények elkövetését Magyarországon. Nyilvánvaló, hogy nem célszerű a csoportról információkat adni a sajtónak, hiszen az a lehetséges cselekményeik elkövetőihez is eljuthat. Nem szeretnénk a "másik oldalt" helyzetbe hozni, tájékoztatni.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×