eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyurcsány: a köztársaság közös ügy

A köztársaság olyan közös ügy, amely egy demokráciában összeköti az egymástól eltérően gondolkodó állampolgárokat - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a második magyar köztársaság kikiáltásának 60. évfordulóján, a Parlamentben rendezett emlékülésen beszélt erről.

A kormányfő úgy vélte: a köztársaság gondolata a rendszerváltozás pillanatában még összeforrasztott sok törekvést, azóta azonban sokakban csalódást keltett a harmadik köztársaság.

"A szabadság súlya alatt időnként rogyadozik a lábunk" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a köztársaság abból él, amit polgárai önként, normát követve beletesznek; a köztársaság lelke a közös meggyőződés, a kultúra.

A miniszterelnök meggyőződése szerint a harmadik köztársaság akkor lesz sokak által támogatott, ha milliónyi polgárnak az lesz a hétköznapi tapasztalata, hogy a Magyar Köztársaság szabadsága együtt jár a lehetőségek közötti választás szabadságával.

Amikor a lehetőségek a mainál egyenlőbb módon oszlanak meg polgár és polgár között - mondta.

Gyurcsány Ferenc értékelése szerint a közéleti aktivitás még némi kívánnivalót hagy maga után, a köztársaság "nincs tele tűzzel, szenvedéllyel".

1989-1990 öröksége kapcsán közölte: nem szabad elfelejteni, hogy a köztársaság a megélt demokratikus közösség.

A magyar polgárok fontosabbak egymás számára ebben a minőségükben, mint abban, hogy megmutassák: milyen politikai eszményeket vallva képzelik el az ország jövőjét - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az általános és titkos választójog alapján megválasztott Országgyűlés 1946. február 1-jén kiáltotta ki a második Magyar Köztársaságot.

A 60. évforduló alkalmából a Bibó István Közéleti Társaság emlékülést rendezett, amelyre civil szervezetek és közéleti személyiségek is meghívást kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×