eur:
395.14
usd:
365.5
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Jól halad a schengeni határok kiépítése

A határőrség szóvivője szerint egyelőre időarányosan haladnak az átkelők átalakításában. Jövő év novemberétől ugyanis Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába megállás nélkül lehet belépni.

Kovács Iván az InfoRádiónak azt mondta: az uniós hatóságok ebben a félévben ellenőrzik, hogy Magyarország teljesítette-e a schengeni normák bevezetéséhez szükséges eddigi feladatokat. Májusban a szárazföldi határokat, júniusban pedig a légi határok kerülnek sorra.

Az uniós tagállamokkal határos átkelők 2007 október 30-a után megszűnnek – mondta. Az autókat viszont ezután is ellenőrzik, bár erre nem csak a határnál kell számítani.

Az illegális migráció megállítása érdekében a határőrök az átkelőtől akár 100 kilométerre is átvizsgálhatják az autókat, és ellenőrizhetik, hogy utasaik vajon itt tartózkodhatnak-e.

Az átalakulás miatt a határőrség személyi állományában átcsoportosítások lesznek, de elbocsátásokkal még nem számolnak.

A szóvivő azt is elmondta: az átkelők felszámolása után a feladatok is megszűnnek. Kovács Iván viszont egyelőre csak arról beszélt: a határőrség szervezetét mindenképpen átalakítják, de hogy mikorra, azt még nem lehet tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×