eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem hibáztak az orvosok Rebeka kezelésekor

Nem beszámoltatta, hanem tájékoztatást kért az orvosoktól az Egészségügyi Minisztérium, amely napokon belül megvizsgálja, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kiépíteni a szervcserét koordináló Eurotransplant nevű szervezettel. Ezt Rácz Jenő tárcavezető jelentette be, miután megbeszélést folytatott Járay Jenővel, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatójával és Borsi Józseffel, a Hungarotransplant vezetőjével.

Az egészségügyi miniszter szerint nem beszámoltatásra, hanem tájékoztatásra kérte az elhunyt májbeteg kislány kezelőorvosait.

„Semmiféle kifogás nem merült fel sem a klinika tevékenységével, sem az egész folyamat egyetlen fázisával kapcsolatban. Már három éve egyértelmű az a jogszabály, amelynek a keretében a transzplantációs klinika fel van hatalmazva ilyen jellegű tevékenységek végzésére, amelyre most jelen pillanatban sor került” – fogalmazott Rácz Jenő.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hogy egy 14 különböző vírusra elvégzett, alapos vizsgálat sem tudta megállapítani, hogy a kislány mája eredetileg miért betegedett meg. Az édesapa máját és a külföldről érkezett szervet még vizsgálják.

Járay Jenő hozzátette, hogy december 29-én találtak ugyan egy vércsoport-azonos májat, de az egy 100 kilogrammos férfié volt, ezért nem bizonyult beültethetőnek.

Az igazgató szerint tudomásul kell venni, hogy az akut májelégtelenség halálos betegség, a műtét kockázatos, és akármit csinálnak az orvosok, az ebben a betegségen szenvedők egyharmada mindenképpen meghal. Hozzátette: nagy szükség lenne az élődonoros átültetés népszerűsítésére.

"Arra kérem önöket, hogy támogassák azt, hogy élő donorból – úgy vese, mint máj esetében – a szerveket, vagy a szervrészletet át tudjuk ültetni. Magyarország az élődonoros veseátültetést illetően az utolsó helyen van, pedig Európában ez egy bevett klinikai gyógyító eljárás” – mondta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Borsi József, a Hungarotransplant Kht. vezetője bejelentette, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd az Eurotransplanttal a szorosabb együttműködésről.

A rendszerbe való belépést azért is át kell gondolni, mert akkor magyar szervek tömegesen kerülhetnének ki külföldre, holott Magyarországon is szükség van rájuk.

A tájékoztatón elhangzott, hogy máris van egy újabb eset. A miniszter engedélyt adott arra, hogy egy kisfiú a normál várólistáról átkerüljön a sürgősségire, tehát neki – egyelőre csak Magyarországon – új szervet keresnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×