eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismeretlen döntnökök, titkos döntések

Zúgolódnak a hazai nagyvállalatok - a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap legnagyobb befizetői - az innovációs járulék felhasználása miatt. Az évi tízmilliárdos bevételeket átláthatatlan pályázatokon, sokszor botrányos körülmények között osztja szét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal - írja a Népszabadság. Lapszemle.

Az egyik NKTH pályázat névtelenséget kérő vesztese a hivatal bírálati gyakorlatáról a lapnak elmondta, másfél óra várakozás után egy-két főből álló „bizottság” elé kerültek. A bizottság tagja saját bevallásuk szerint nem értettek a pályázók szakterületéhez. Ötpercnyi, a szakmai témákat alig érintő beszélgetés után kiküldték őket. Másnapra már meg is volt az eredmény: a pályázatuk gyenge, nem felelt meg. Az akadémikus, aki két, szintén akadémikus kollégájával együtt ismertette a pályaművet, megalázónak, kihallgatásszerűnek nevezte a történteket. A projektben az egyik nagy magyar gyógyszergyár, két rangos hazai orvosegyetem és egy akadémiai kutatóintézet működött együtt egy világviszonylatban is újdonságnak számító gyógyszerkutatási eljárás eredményeinek termékké fejlesztése érdekében. Az Asbóth Oszkár-programban benyújtott pályázat ennek ellenére nem ütötte meg az NKTH által elvárt színvonalat.

Magyar Nemzet: exminiszterek a tanácsokban

Öt egykori miniszter, egy volt jegybankelnök és a Magyar Hírlap tulajdonosa is helyet kapott az egyetemek döntés-előkészítő és ellenőrző testületeiben, a március 1-jétől felálló gazdasági tanácsokban. A kormány összesen 69 tagot delegálhat az egyetemek tanácsaiba. Bokros Lajos az WLTE-n, Békesi László a Budapesti Gazdasági Főiskolán, László Csaba a Magyar Táncművészeti Főiskolán, Draskovics Tibor a Pécsi Tudományegyetemen lesz a kormány delegáltja. Valamennyien a Horn-, illetve a Medgyessy kormány egykori pénzügyminiszterei, Draskovics jelenleg a Magyar Villamos Művek elnöke. Csillag István, a Medgyessy-kabinet szabaddemokrata gazdasági minisztere a Budapesti Műszaki Főiskola vagyongazdálkodását figyeli majd. A Budapesti Corvinus Egyetemen Surányi György volt jegybankelnök, a Szegedi Tudományegyetemen Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos szövetségének elnöke, a Magyar Hírlap tulajdonosa a delegált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×