INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ismeretlen döntnökök, titkos döntések

Infostart / InfoRádió
Zúgolódnak a hazai nagyvállalatok - a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap legnagyobb befizetői - az innovációs járulék felhasználása miatt. Az évi tízmilliárdos bevételeket átláthatatlan pályázatokon, sokszor botrányos körülmények között osztja szét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal - írja a Népszabadság. Lapszemle.

Az egyik NKTH pályázat névtelenséget kérő vesztese a hivatal bírálati gyakorlatáról a lapnak elmondta, másfél óra várakozás után egy-két főből álló „bizottság” elé kerültek. A bizottság tagja saját bevallásuk szerint nem értettek a pályázók szakterületéhez. Ötpercnyi, a szakmai témákat alig érintő beszélgetés után kiküldték őket. Másnapra már meg is volt az eredmény: a pályázatuk gyenge, nem felelt meg. Az akadémikus, aki két, szintén akadémikus kollégájával együtt ismertette a pályaművet, megalázónak, kihallgatásszerűnek nevezte a történteket. A projektben az egyik nagy magyar gyógyszergyár, két rangos hazai orvosegyetem és egy akadémiai kutatóintézet működött együtt egy világviszonylatban is újdonságnak számító gyógyszerkutatási eljárás eredményeinek termékké fejlesztése érdekében. Az Asbóth Oszkár-programban benyújtott pályázat ennek ellenére nem ütötte meg az NKTH által elvárt színvonalat.

Magyar Nemzet: exminiszterek a tanácsokban

Öt egykori miniszter, egy volt jegybankelnök és a Magyar Hírlap tulajdonosa is helyet kapott az egyetemek döntés-előkészítő és ellenőrző testületeiben, a március 1-jétől felálló gazdasági tanácsokban. A kormány összesen 69 tagot delegálhat az egyetemek tanácsaiba. Bokros Lajos az WLTE-n, Békesi László a Budapesti Gazdasági Főiskolán, László Csaba a Magyar Táncművészeti Főiskolán, Draskovics Tibor a Pécsi Tudományegyetemen lesz a kormány delegáltja. Valamennyien a Horn-, illetve a Medgyessy kormány egykori pénzügyminiszterei, Draskovics jelenleg a Magyar Villamos Művek elnöke. Csillag István, a Medgyessy-kabinet szabaddemokrata gazdasági minisztere a Budapesti Műszaki Főiskola vagyongazdálkodását figyeli majd. A Budapesti Corvinus Egyetemen Surányi György volt jegybankelnök, a Szegedi Tudományegyetemen Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos szövetségének elnöke, a Magyar Hírlap tulajdonosa a delegált.


A címlapról ajánljuk