eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Keveslik a béremelést a pedagógusok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzat több mint három százalékos közalkalmazotti béremelésről beszél. Kerpen Gábor szakszervezeti vezető szerint éves szinten csak 1,8 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok, hiszen csak májustól emelkedik a fizetésük.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a megállapodás értelmében a pedagógusok bére áprilistól átlagosan három százalékkal nő, a megemelt béreket májusban kapják meg.

A közalkalmazotti bérek ilyen csekély mértékű emelésének indokaként a kormány korábban előadta, hogy a 2005. évi szeptemberi béremelés áthúzódó hatása, valamint az adójogszabályok változása is növeli a nettó keresetet - olvasható az érdekvédő közleményében.

A PDSZ álláspontja szerint azonban nem ezek a lényeges elemek, hanem az, hogy a 2002. szeptemberi jelentős mértékű emelés reálértéke újra csökken, azaz, aki a béremelés vásárlóértékének megőrzésére számított, az csalódott.

Kerpen Gábor megjegyezte: a miniszteri fizetések áprilistól öt százalékkal emelkednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×