eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Lapszemle

A Népszabadság információi szerint vizsgálatot kér a kiskunfélegyházi Katolikus Gimnázium ellen az oktatási miniszter, mert úgy értesült: a pénteki demonstráción részt nem vevő diákokkal dolgozatokat irattak. A Magyar Nemzet információi szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót - az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért.

A Népszabadság arról ír, hogy vizsgálat lefolytatására kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságot az oktatási miniszter: nem sértették–e meg a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát a kiskunfélegyházi Katolikus Gimnáziumban. A miniszter a lapnak elmondta : a múlt pénteki demonstráció a szervezők szerint az egyházi iskolák finanszírozásáról szólt, ám a valóságban egyértelműen ellenzéki tüntetéssé vált. Ráadásul szerinte már a demonstráció napján retorziót alkalmaztak, mert a kiskunfélegyházi gimnázium a tüntetés helyett az iskolai oktatást választó diákokkal – előzetes tájékoztatásuk nélkül – mind az öt órán dolgozatot íratott.

A Magyar Nemzet információi szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót – az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért. A Fidesz hétfőn interpellálja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a tankönyvkiadó állítólagos eladása ügyében Pánczél Károly képviselő. Pánczél Károly úgy tudja, a vevő egy külföldi kiadó.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy nem jött be a második pillér, azaz pénzügyi szempontból fenntarthatatlan az 1998-ban bevezetett, két pilléren álló nyugdíjrendszer. A lap a Nemzeti Bank elemzésére hivatkozva azt írja, hogy a reform idején tervezettől ma 4,5 százalékponttal marad el a nyugdíjalap bevételéül szolgáló járulékterhelés, míg a hosszú távú állami kötelezettségek megnégyszereződtek 1998 óta, ezek állománya tavaly a GDP 237 százalékát tette ki. A helyzeten emellett a magánnyugdíjpénztárak sem lendítenek nagyot a rendkívül alacsonynak minősülő 2.1 százalékos hozamszinttel.

Kiemelt vizsgálat az evásoknál – írja a Világgazdaság. Az állami adóhatóság az eddigi ellenőrzései során az evás vállalkozásoknál átlagban 216 ezer forint adókülönbözetet állapítottak meg. Az evásokat idén kiemelten vizsgálta az APEH, és ez várhatóan jövőre is így lesz. Egyébként keddig jelentkezhetnek evásnak új adózók, eddig lehet az esetleges kijelentkezéseket is elintézni. Aki marad, annak fontos, hogy ne legyen köztartozása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×