INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Állami kézbe veszik a légimentést

Infostart

Januártól akár hónapokra is leállhat a légimentés Magyarországon - állítja a mentőhelikoptereket üzemeltető Base Kft. szóvivője. Az Országos Mentőszolgálat szerint épp ellenkezőleg: korszerűsítik és állami kézbe veszik a szolgáltatást.

Edelényi Gábor, a Base Kft. szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a szegedi és pécsi helikopterbázis bezárása után jelenleg az ország déli fele ellátatlan. Szerinte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elbocsátotta, vagy földi szolgálatra vezényelte a légimentésben dolgozókat, a légi szállításra szoruló betegeket pedig sokszor gépkocsival szállítja.

A szóvivő közölte: az OMSZ által létrehozott kht. még nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, ezért januártól akár hónapokig a földre kényszerülhetnek a helikopterek.

Az OMSZ szóvivője visszautasítja ezeket az állításokat, mint mondta: a légimentés jelenleg is az egész ország területén működik, azonban a téli időjárás miatt a helikopterek kevesebbet repülhetnek.

Győri Pál az InfoRádióban azt mondta: a kormányhatározatnak megfelelően januártól a légimentést egy teljesen állami tulajdonban lévő közhasznú társaság végzi. A kht már rendelkezik a légijármű-üzemeltetési engedéllyel, és a dolgozóknak felajánlották: folytassák munkájukat a társaság keretein belül.

A szóvivő hozzátette: a meglévő gépek mellé újabb mentőhelikoptereket vásárolnak, a tervek szerint 2006 júniusig öt darab áll szolgálatba. Ennek eredményeképpen jövő nyáron már hat légibázisról nyolc helikopterrel tudjuk biztosítani a légimentést – hangsúlyozta Győrfi Pál.

Kapcsolódó hang

Interjú Edelényi Gáborral
 
Interjú Gyõrfi Pállal
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018