eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Egy milliárd forintot kérnek a kormánytól a kutatók

Már 2600 kutató adta a nevét az interneten keresztül ahhoz a nyílt levélhez, amelyet Kertész János akadémikus intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. A kutatók egy milliárd forint kompenzációt kérnek amiatt, hogy az alapkutatatásokra szánt állami támogatások összege az elmúlt években folyamatosan csökkent.

Kertész János akadémikus úgy fogalmazott: a politikusok rontották el a dolgot, nekik kell helyrehozniuk. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja az InfoRádiónak elmondta: nem tartják megoldásnak azt, hogy az alapkutatásokra szánt összeget az MTA intézményhálózatának működési költségeitől vagy az egyetemi kutatói helyek akadémiai támogatásától vonják el, ugyanis ezek is az alapkutatás részeit képezik.

Kertész János azt mondta: bízik abban, hogy a kormányt sikerült meggyőzni arról, hogy érdemes pénzt fordítani erre a nagyon fontos területre, és ezzel megfordítható az a folyamatot, amely véleménye szerint jóvátehetetlen károkat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×