eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szél Bernadett független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ismert politikusok sora esett ki a parlamentből

A legnagyobb veszteséget a Jobbik könyvelheti el, a 2018-as 26 képviselőjéből mostanra kilenc mandátum maradt.

Az előző, 2018-as parlamenti választáson a Fidesz-KDNP után a legtöbb szavazatot kapó párt a Jobbik volt, amely 13 százalékos eredménye révén 26 képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe. A ciklus végére a pártban zajló csatározások miatt 17 fősre szűkült a frakciója, de ehhez képest is jelentős veszteség, hogy a következő törvényhozásban csak kilenc képviselője a lesz a pártnak.

A távozó politikusaik között van négy frakcióvezető-helyettes, Csányi Tamás, Nunkovics Tibor, Magyar Zoltán és Szilágyi György, de elvesztette körzetét a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Stummer János is. Szintén kiesett a parlamentből Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója, Rig Lajos, Kálló Gergely, Gyüre Csaba, az Országgyűlés korábbi jegyzője, és Ander Balázs, a kulturális bizottság egykori alelnöke is, de az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám sem politizálhat tovább az Országházban.

A DK-nál fordított az irány, a négy évvel ezelőtti 9 fős frakció most 16-ra duzzad, de nem lesz benne a mostani képviselők közül Bősz Anett, aki Érden szenvedett vereséget, vagy a korábban az MSZP-ben politizáló, de az ellenzéki előválasztáson már a DK jelöltjeként induló Szakács László, aki Pécsen kapott ki Hoppál Pétertől.

Az LMP négy férfit – Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt, Ungár Péter – juttathat az Országgyűlésbe, míg Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke és Hohn Krisztina is befejezi parlamenti pályafutását.

Az MSZP frakciójából Korózs Lajos távozik, aki Hatvanban bukott el, így 28 év után kereshet új munkahelyet, de a párt volt elnöke, Molnár Gyula is esélytelen volt az országos lista a 135. helyéről. A Párbeszédből Burány Sándor és Kocsis-Cake Olivio bukta a parlamenti helyét.

A függetlenek közül Szél Bernadett volt LMP-s társelnöknek szakad meg a politikai karrierje, akinek nem sikerült megnyernie a Pest megyei 2. választókerületet, illetve Bana Tibornak is, aki a Vas megye 3. választókerületben veszített 12 év után.

A Fidesz frakciójában nem folytathatja Böröcz László, a Fidelitas egykori elnöke, aki a Budapest 1-es számú választókerületben kapott ki Csárdi Antaltól, és a listáról sem tudott bejutni a parlamentbe. Az egyéni jelöltek jó szereplése miatt vesztheti el 16 év után képviselői megbízatását Pesti Imre, aki a Fidesz-KDNP listáján 54. volt, és szintén nincs befutó helyen 56.-ként Kerényi János, a Fidesz eddigi Bács-Kiskun megyei képviselője.

Mint korábban megírtuk, az már korábban eldőlt, hogy a mostani parlament tagjai közül 25 képviselő biztosan nem folytathatja a munkáját az Országgyűlésben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×