eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az április 8-i országgyűlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári főkonzulátuson 2018. március 26-án. Ettől a naptól és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.
Nyitókép: Biró István

"Összeöntötték" a közelmúlt közvélemény-kutatási eredményeit egy varázsgömbbe

55 egyéni választó körzetben kellene győznie az ellenzéknek ahhoz, hogy kormányváltás legyen. De erre nem sok esélye van – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Terror Háza Múzeumban tartott sajtóeseményen.

Deák Dániel azzal kezdte, hogy az elmúlt 2 év közvélemény-kutató cégeinek az adatait átlagolták. A kiindulópont 2020 márciusa volt, amikor a koronavírus-járvány berobbant. Az első hullámban nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága, a másodikban és a harmadikban, bizonyos hónapokban viszont már az ellenzéki összefogás támogatottsága meghaladta a kormánypártokét – idézte fel a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Amióta viszont Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelölte, „trendszerű zuhanásnak indultak”, és a korábbi 48 százalékról 43 százalékra süllyedt a támogatottságuk a biztos pártválasztók körében – folytatta Deák Dániel –, míg a Fidesz tartotta a 48-49 százalék körüli társadalmi támogatottságot a biztos pártválasztók körében. A szakértő szavai szerint a kormányoldal most egy 50 százalék körüli támogatottságot tudhat a magáénak a listás eredményeket illetően.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy 40–40 biztosan megnyerhető egyéni választókörzetet tudhat magáénak a Fidesz–KDNP és az ellenzéki összefogás is. A billegő körzeteknél két kategória van: az egyikben – a 2018-as választásokból kiindulva – 2 és 5 százalék közötti lehet a különbség a két versengő oldal jelöltje között. 9 olyan egyéni körzet volt, ahol a Fidesz, és 6 ahol a baloldal nyert, de szoros (2-5 százalék) volt az eredmény – magyarázta. Azokban a billegő körzetekben,

ahol a két oldal jelöltje között maximum 2 százalék lesz a különbség, a Fidesz–KDNP 5, az ellenzék 6 körzetet nyerne.

Deák Dániel szerint a Jobbik 2018-as szavazóinak a negyede a Fideszhez vándorolt. Tehát az ellenzéki párt társadalmi támogatottságát érdemben csökkentette, hogy szövetségre lépett a baloldali tömbbel: míg 2018-ban egy minimálisan, de 20 százalék fölötti párt volt a Jobbik, mára 14, de inkább 10 százalék körüli pártnak számít – fogalmazott.

A fentiek pedig kulcsfontosságúak lesznek a vasárnapi országgyűlési választáson, ami a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egyéni körzetekben fog eldőlni. Számításai szerint

nagyjából 55 körzetet kellene hoznia biztosan a baloldalnak, hogy kormányváltás lehessen, de ez most úgy tűnik, nehezen jöhet össze.

Ugyanis Észak-Kelet-Magyarországon 2018-hoz képest nagyon sokat gyengült a Jobbik, tehát ezek lehetnek azok, amik a vasárnapi választást eldönthetik – tette hozzá Deák Dániel, aki szerint stabil parlamenti többséget szerezhet vasárnap a Fidesz–KDNP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×