eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó egyik urna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten 2015. február 25-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A Republikon szerint nem lenne kétharmada a Fidesznek

Biztos, de kétharmados többséget nem hozó Fidesz-győzelmet jósol a Republikon Intézet friss, a 24.hu megbízásából készült mandátumbecslése.

127 képviselője lehet a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben a Republikon Intézet mandátumbecslése szerint. Ez kevesebb, mint a kétharmados többséghez szükséges 133 képviselői hely, kevesebb a kormánypárti képviselők jelenlegi, 131-es számánál, és kevesebb, mint amennyi az intézet februári becslésében szerepelt (amely ellenzéki együttműködés nélkül 146, húsz körzetre korlátozódó együttműködés esetén 130 fideszes mandátumot vetített előre).

A Republikon már csak egy forgatókönyvet készített, mert mostanra úgy látszik, hogy átfogó (a Jobbikot és az LMP-t is magában foglaló) ellenzéki megállapodás nem lesz. Azzal számolnak, hogy az ellenzéki választók egy része visszalépések nélkül is megtalállja a legesélyesebb jelöltet a körzetében.

A Fidesz győzelmének aránya azonban nemcsak emiatt lenne a másfél hónappal ezelőttinél kisebb, hanem azért is, mert a kormánypárt támogatottsága több kutatóintézetnél (ígya Republikonnál is) csökkent azóta - írta a 24.hu.

Az országos támogatottság átlaga a becslés szerint:

  • Fidesz: 48%
  • Jobbik: 17%
  • MSZP-Párbeszéd: 13%
  • Demokratikus Koalíció: 8%
  • LMP: 7%
  • Momentum: 2%
  • Együtt: 1%

Mindezek alapján a Fidesz 127 képviselőjén túl az MSZP-Párbeszéd 26, a Jobbik 22, a DK 16, az LMP 8 mandátumra számíthat. Tehát noha listán a Jobbik a második legerősebb párt, mégis az MSZP-Párbeszédnek lenne a legnagyobb ellenzéki frakciója a – főként a fővárosban megszerzett – választókerületi mandátumok miatt.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×