eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntő beszédet mond a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon című, a dualista magyar állam nemzetiségi törvénye megalkotásának 150. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2018. március 19-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Így állnak a pártok - itt a legújabb felmérés

A Jobbik erősödött február óta, bár négy év ellenzéki tevékenység után még mindig rosszabbul áll a 2014-es választási eredményénél, a továbbra is jelentős előnnyel vezető Fidesz támogatottsága pedig pontosan a négy évvel ezelőtti szinten áll a ZRI Závecz Research márciusi felmérése szerint.

A Jobbik tudta február óta érdemben növelni a táborát – jelezte Závecz Tibor, az intézet vezetője. „A Fidesz pedig megőrizte jelentős előnyét, támogatottsága egyébként egészen pontosan annyi, mint négy évvel ezelőtt, tehát a teljes népességen belül 32 százalék, a biztos pártválasztók körében pedig 47 százalék” – mondta a kutató. „Ez utóbbi adat is fontos most már” – tette hozzá.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül: 11-ről 14 százalékra változott, a biztos pártválasztók körében 19 százalékon áll. (A Jobbik 2014-ben ennél többet, 20,7 százalékot kapott a listán.)

Az MSZP támogatottsága nem változott, a népesség egészén belül 9 százalék, a biztos pártválasztók körében 13. A Demokratikus Koalíció tábora sem változott, teljes népességre vetítve 4 százalék, biztos szavazók körében 8 százalék. Gyurcsány Ferenc pártjának szavazói nagyon aktívak – jegyezte meg Závecz Tibor. Az LMP esélyes még a parlamentbe jutni, melyet a teljes népesség 5 százaléka, a biztos választók 6 százaléka támogat.

Závecz Tibor szerint a kutatások most is felülmérhetik a Fideszt néhány százalékponttal. Arról is beszélt, hogy mi hozhatna sikert az ellenzéknek.

„A Fideszt vagy felülmérjük, vagy többen mondják a választópolgárok közül azt, hogy ők Fidesz-szavazók, mint amennyien valójában” – fogalmazott az elemző, aki hozzátette: négy évvel ezelőtt ilyenkor 46 százalékot mértek a nagyobbik kormánypártnak, 40-45 közé saccolták a valós eredményt, végül 42 százalék lett a hazai eredmény.

Závecz Tibor szerint az ellenzék úgy mutathatja meg erejét, ha egyrészt a

saját szavazóbázisát teljes mértékben tudja mozgósítani, másrészt teljes mértékben maga mellé állítja a párt nélküli, de kormányváltást sürgető 900 ezer embert,

illetve még lennének az egyéni jelöltek között megegyezések az esélyesek javára.

A választási előrejelzést megnehezíti, hogy új helyzettel szembesülnek a választók, a koordináció végső szintjét és a pontos szavazói magatartást most még nem lehet megítélni – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×