INFORÁDIÓ 
2018. december 19. szerda
Viola

választás 2018

személyi szám

nvb

Ritkán használt adatot is elkérhetnek a választási irodák

Ritkán használt adatot is elkérhetnek a választási irodák

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Április 8-án százezren is lehetnek olyanok, akik máshol szeretnének szavazni, mint ahol élnek. Ezt legkésőbb a választás előtt 2 nappal jelezni kell és a személyi számot is meg kell adni a helyi választási irodáknál.

Mindenki nyugodtan megadhatja a személyi számát a helyi választási irodáknak, amikor átjelentkezik egyik szavazókörből a másikba, mert törvényesen kérik el - mondta az  Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy néhány hallgató felvetette ennek jogszerűségét.

Hozzátette:

a személyi szám kevés alkalommal, de éppen a választási eljárásokkor használható,

ezt rá kell írni az ajánlószelvényekre is és amikor választani megy, akkor is. De abban igazuk van a hallgatóknak, hogy a személyi szám, a három fontos azonosító egyike, olyan információ, amit csak kevés alkalommal, például ingatlanvásárlás szerződéskötésekor szabad elkérni tőlük - tette hozzá Péterfalvi Attila.

 

Az InfoRádió megkeresésére Pálffy Ilona, a Nemzet Választási Iroda elnöke elmondta: április 6-án 16 óráig óráig kérhetik az átjelentkezésüket azok, akik nem az állandó lakcím szerinti szavazókörben, hanem Magyarországon máshol szeretnének szavazni. Fontos tudni azt is, hogy az átjelentkező választópolgároknak minden településen és budapesti kerületben csak egyetlen szavazókört jelölnek ki.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018